Jonas Roosens

Boudewijn Van Spilbeeck wordt Bo: "Ik wil als vrouw door het leven gaan"

VTM-journalist Boudewijn Van Spilbeeck (links op foto) zal voortaan als vrouw door het leven gaan. Dat heeft ze zelf bekendgemaakt. Naar eigen zeggen heeft ze haar beslissing niet lichtzinning genomen.

"Vanaf morgen ben ik Bo", schrijft Van Spilbeeck. "Dit zal bij velen als totaal onverwacht overkomen, maar voor mij en mijn omgeving is het dat niet. Mijn beslissing om van geslacht te veranderen, neem ik niet lichtzinnig. Al tientallen jaren leef ik met die dualiteit tussen mijn mannelijk lichaam en mijn vrouwelijke gevoelens."

Volgens Van Spilbeeck wil ze al sinds haar 8e een meisje zijn. "Toch ben ik getrouwd en na dertig gelukkige jaren en twee (volwassen) kinderen ben ik nog altijd samen met de vrouw van mijn leven. Maar het gevoel dat er, ondanks mijn huiselijk geluk, iets niet klopte, bleef leven en de "genderdysforie" werd sterker. "

Het zal nog een jaar of meer duren voor mijn transitie helemaal afgerond is en mijn lichaam volledig in overeenstemming is met mijn geest

Bo Van Spilbeeck

De laatste jaren voelde Van Spilbeeck zich niet meer goed in haar vel als man. "Ik heb contact gezocht met Prof. Petra De Sutter gynaecologe, fertiliteitsexpert en politica. Zij maakte vijftien jaar geleden dezelfde keuze om vrouw te zijn. Vandaag wordt ze  gerespecteerd voor haar kennis en deskundigheid, niet voor haar transitie."

Van Spilbeeck is intussen al een half jaar in behandeling: ze krijgt een hormonentherapie en er staan ook een aantal operatieve ingrepen gepland. "Het zal nog een jaar of meer duren voor mijn transitie helemaal afgerond is en mijn lichaam volledig in overeenstemming is met mijn geest."

"Ik hoop dat ik een rol kan spelen in de maatschappelijke aanvaarding van transgenders", schrijft Bo Van Spilbeeck nog.

"Tv-figuur kan bijdragen tot normalisering van transgenders"

Hoe meer er in de media gesproken wordt over transgenders, hoe meer het veranderen van geslacht en andere kwesties rond gender genormaliseerd worden. Dat zegt holebi- en transgenderkoepel çavaria.

Çavaria bevestigt het belang van het in de aandacht brengen van trangsgenderisme. "Het is zeer belangrijk dat bekende personen het gevoel hebben dat ze naar buiten kunnen komen met een geslachtsverandering", zegt çavaria-woordvoerder Jeroen Borghs. "Hoe meer transgenders in de media komen, hoe meer hun situatie wordt genormaliseerd. Alle aandacht die naar transgenders gaat, kan leiden tot meer begrip."     

Van Spilbeeck kan er door uit te komen als transgender ook voor zorgen dat mensen zich in haar situatie herkennen, zegt Borghs nog. "Hoe meer dit op televisie komt, hoe meer het bekend geraakt, en hoe meer mensen zichzelf misschien herkennen en beter begrijpen wat zij zelf beleven", klinkt het.     

Mensen die vragen hebben rond gender, kunnen terecht bij het Transgender Infopunt (0800 96 316) of op de Holebifoon (0800 99 533 of www.holebifoon.be).

Meest gelezen