Bulgaren met "extreem dure" Bentley of Ferrari moeten aantonen hoe ze die betaalden

Bulgarije, de armste lidstaat van de Europese Unie, opent een gerechtelijk onderzoek naar de 435 luxeauto's die in het land rondrijden. De eigenaars moeten kunnen aantonen met welk geld ze  hun auto's betaald hebben.

Met het onderzoek probeert het parket belastingontduiking en het witwassen van geld te achterhalen. "Het is voor eigenaars van luxeauto's perfect mogelijk om aan te tonen dat de herkomst van hun geld legaal is", zegt de woordvoerder van het parket-generaal in Sofia.

Ze benadrukt dat het onderzoek zich richt op "extreem dure" auto's, zoals Lamborghini's, Ferrari's, Bentley's of Rolls-Royces, die minstens 200.000 euro, maar ook meer dan 1 miljoen euro kunnen kosten.

Aanzienlijke bedragen, en al helemaal in Bulgarije, waar het minimumloon 230 euro bedraagt, en een gemiddeld loon niet veel meer dan 500 euro.  

Huizen van meer dan 400.000 euro

Niet alleen de eigenaars van dure wagens worden door het parket aan de tand gevoeld. Ook de 365 particulieren die onlangs huizen hebben gekocht van meer dan 250.000 euro moeten kunnen aantonen met welk geld ze dat deden.

120 mensen kochten onroerend goed ter waarde van meer dan 400.000 euro, duizelingwekkende sommen naar Bulgaarse normen.

Bulgarije trad in 2007  toe tot de EU. Omdat er op het gebied van rechtsstaat en de strijd tegen corruptie nog werk aan de winkel is, is het land min of meer onder curatele gesteld, net als Roemenië.

Het land wordt regelmatig door de EU op de vingers getikt omdat het niet genoeg doet om corruptie en georganiseerde misdaad te bestrijden. Bulgarije is momenteel voorzitter van de EU.