Burgerinitiatief Schepdaal is voorbeeld voor Vlaanderen

In 2015 richtten Dirk Evenepoel en enkele andere inwoners van Schepdaal een burgercomité op. Hun doel was om met kleine ingrepen het verkeer in Schepdaal veiliger en leefbaarder te maken. De eerste ingrepen zijn intussen een feit. En Dirk mag nu in de rest van Vlaanderen gaan uitleggen hoe ze dat in Schepdaal hebben aangepakt.

Het burgercomité organiseerde twee volksbevragingen, telkens met de vraag welke maatregelen de mensen nodig vonden om  Schepdaal verkeersveiliger te maken. Uit alle antwoorden hield het comité er 30 over. Die werden overgemaakt aan het gemeentebestuur van Dilbeek. De eerste maatregelen zijn nu uitgevoerd.

"Het gaat vaak over kleine ingrepen, zoals het verleggen van een zebrapad of het inrichten van een schoolzone", vertelt Dirk. "De gemeente heeft ook enkele parkeerplaatsen voorzien voor mensen die komen winkelen. Onze grootste realisatie is het éénrichtingsverkeer in de Eylenboschstraat, die door het centrum van Schepdaal loopt. Het sluipverkeer moet nu een omweg maken," vertelt Dirk trots. Andere maatregelen volgen nog, maar die zijn voor na de verkiezingen.

Het burgerproject krijgt ook veel bewondering buiten Dilbeek. Evenepoel mag binnenkort spreken op het evenement 'Hoe woonomgevingen kindvriendelijk maken', georganiseerd door de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten. "Daar ben ik heel fier op", zegt hij. "Dit project is eigenlijk ongezien in Vlaanderen. Meestal is er een politiek spanningsveld tussen meerderheid en oppositie. Maar dat is hier niet het geval. Alle politieke partijen zitten op dezelfde golflengte. Het draagvlak van het project is, door de goedkeuring van de inwoners, immens groot. Het gaat dan ook over een budgetvriendelijk project met een snelle realisatie van de plannen."