AFP or licensors

Coalitie roept strijdende partijen Zuid-Jemen op om einde te maken aan hevige gevechten

De militaire coalitie onder leiding van Saudi-Arabië roept de strijdende partijen in Zuid-Jemen op om te onderhandelen en een einde te maken aan de hevige gevechten in de zuidelijke havenstad Aden.

Vandaag is voor de tweede dag op rij zwaar gevochten in Aden. Zowel het regeringsleger als de separatisten zetten tanks en zwaar geschut in. Er zijn al meer dan 20 doden gevallen en tientallen gewonden, ook burgers.  

Tijdens een persconferentie in de Saudische hoofdstad Ryad riep de woordvoerder van de militaire coalitie die sinds 2015 strijdt tegen de Houthi-rebellen in het noorden van Jemen de strijdende partijen in het zuiden op om te onderhandelen. Hij vroeg de separatisten om "terughoudend te zijn en te praten met de wettige regering". Tegelijk vroeg hij de regering van president Hadi, die zelf in ballingschap is in Saudi-Arabië "om rekening te houden met de eisen van de politieke en sociale beweging".

De gevechten in Aden tonen de kloof tussen de twee bondgenoten die gezamenlijk strijden tegen de Houthi's in het noorden: de zuidelijke separatistische milities die gesteund worden door de Verenigde Arabische Emiraten, en de regeringstroepen, gesteund door Saudi-Arabië.