Video player inladen ...

De Bolle wil dat Europol mee is met nieuwste technieken, tegen nieuwe vormen van criminaliteit

Catherine De Bolle, topvrouw van de Belgische politie, wil dat Europol mee is met de nieuwste technieken en technologieën om misdaad en terrorisme aan te pakken. Dat heeft ze gezegd tijdens een hoorzitting in het Europees Parlement waar ze haar visie op Europol uiteenzette. Vorige maand heeft de Europese Raad De Bolle aangeduid als nieuwe baas van Europol, voor een termijn van vier jaar. Haar "examen" in het Europees Parlement doorstond ze moeiteloos. 

Europol moet volgens de Bolle beantwoorden aan de noden van vandaag. Ze had het in dat verband over de strijd tegen misdaad en terrorisme, maar ook over de bestrijding van cybercrime. "Europol moet gelijke tred houden met de evolutie en klaar zijn voor de toekomst", vindt ze. Daarom moet Europol méé zijn met de digitale transformatie, maar wel met respect voor de fundamentele mensenrechten. De Bolle pleitte voor investeringen in nieuwe technologieën.

Daarnaast toonde ze zich voorstander van nauwe samenwerking tussen Europol en de verschillende EU-lidstaten, die ze haar "belangrijkste klanten" noemt.

In de vragenronde ging het onder meer over niet begeleide minderjarigen als slachtoffer van mensensmokkelaars. De Bolle pleitte hier voor een speciaal programma van Europol. Daarnaast was ze ook erg lovend over de steun die ons land van Europol heeft gekegen na de aanslagen in Brussel en Zaventem, twee jaar geleden. 

Geslaagd voor het examen

De Bolle maakte een goede beurt bij de leden van de commissie Burgerlijke Vrijheden. Ze kreeg goede punten voor haar heldere en precieze uitleg. Ook het feit dat een vrouw aan het hoofd van Europol komt, genoot bijval. 

De aanwezige Belgische parlementsleden zeiden trots te zijn dat een  landgenote baas van Europol wordt. Catherine De Bolle komt op 1 mei aan het stuur bij Europol, als het mandaat van haar voorganger Rob Wainwright ten einde loopt.

"Ik zal Europol zo goed mogelijk leiden, maar binnen een wezttelijk kader", besloot De Bolle. "Ik moet onafhankelijk zijn? Dat betekent dat ik de wet zal toepassen, omdat ik in de rechtstaat geloof."