Video player inladen ...

Deliveroo-directie houdt voet bij stuk: koeriers moeten zelfstandige worden

De directie van maaltijdbezorger Deliveroo blijft erbij dat alle koeriers vanaf februari het statuut van zelfstandige moeten hebben. Dat is gebleken na onderhandelingen met de vakbonden en een delegatie van de koeriers zelf.

Er is al een hele tijd onvrede bij de fietskoeriers van Deliveroo. De directie had beslist dat vanaf 31 januari alle koeriers zelfstandige zouden moeten worden. Dat heeft tot gevolg dat de koeriers een stuk sociale bescherming verliezen. Daarnaast is er ook ongenoegen over de verloning van het personeel. 

Maar de directie blijft er nu bij dat alle koeriers vanaf februari als zelfstandige moeten werken. "Hun eisen brengen de flexibiliteit van de grote meerderheid van onze koeriers in gevaar. Toch hebben we een voorstel op tafel gelegd om hen een inkomen te garanderen. Dit voorstel hebben ze spijtig genoeg geweigerd. Wij gaan verder werken met de 1.000 mensen die zich elke week aanmelden", zegt ceo Mathieu de Lophem.

Nochtans kan het anders volgens de vakbonden. "Er zijn grote bedrijven die ook fietskoeriers hebben en die hen perfect het loon betalen dat ze moeten krijgen", zegt John Reynaert van de socialistische vakbond ABVV. "Ik denk aan een DHL. Die werken met fietskoeriers in de steden en die mensen krijgen gewoon zoals dat vastligt volgens de paritaire comités. Die mensen hebben het loon dat ze moeten hebben en worden niet verplicht om zelfstandige te worden."

"We zitten in de 21e eeuw en kunnen geen arbeidsomstandigheden uit de 19e eeuw aanvaarden", zegt Daniele Manno van actiegroep Koerierscollectief. "Elk gepresteerd uur moet ook worden betaald en er moet een minimum uurloon komen." De koeriers vragen ook degelijke contracten die hen tegen ontslag beschermen. "Alles wat andere Europese burgers hebben", zegt Manno. Hij heeft voor overmorgen al een nieuwe actie aangekondigd.