Videospeler inladen...

Dokter William Cortvriendt: "We moeten vetter eten als we willen afvallen"

Wie wil afvallen moet niet sporten of diëten, maar wel natuurlijker eten. En ja, dat mag gerust vet zijn. Dat is althans de boodschap van dokter William Cortvriendt in zijn boek "Lichter". Een advies dat ingaat tegen dat van de Hoge Gezondheidsraad. "Het industrieel voedsel maakt van ons oncontroleerbare eetmachines", zegt hij in "Van Gils & Gasten". 

In ons land hebben heel wat mensen te kampen met overgewicht. "Maar alle adviezen die we nu krijgen om dat te voorkomen of aan te pakken, die werken niet", zegt de dokter. "Straffer nog: ze maken het enkel erger."

Cortvriendt benadrukt dat sporten wel degelijk gezond is, maar afvallen zal je er volgens hem niet van doen. En ook door te diëten of minder vet te eten ga je net verdikken. "Je merkt dat mensen dan honger krijgen. Maar 10 procent houdt het een jaar vol. Daarna verdikken ze weer. Het jojo-effect duikt op en wat zien we? Je gaat niet opnieuw naar je oorspronkelijke gewicht, maar je gaat er zelfs wat overheen."

Het industrieel voedsel maakt van ons oncontroleerbare eetmachines.

De oorzaak van het overgewicht ligt volgens de dokter bij het industrieel voedsel dat we de afgelopen jaren steeds meer zijn beginnen te eten. "Dat eten bevat veel suiker en koolhydraten, wat een insulinepiek in het bloed veroorzaakt. Daardoor gaan we vaker eten. Op termijn worden we oncontroleerbare eetmachines."

Wat we dan wél moeten eten volgens Cortvriendt? Eigenlijk alles wat we willen, al kijkt hij vooral naar "natuurlijke voeding, waar alle vetten nog inzitten". Koolhydraten - denk aan aardappelen, pasta en brood - moeten we volgens hem dan weer zoveel mogelijk mijden.

Hoge Gezondheidsraad

De Hoge Gezondheidsraad is het niet helemaal eens met de stellingen van Cortvriendt. "Koolhydraten zijn nuttig en nodig, je kan ze moeilijk uit je dieet schrappen", zegt adviseur  Stefaan De Henenauw van de de UGent, "Maar koolhydraten die snel opgenomen worden in het bloed, of snelle suikers, die zijn schadelijk voor de gezondheid. Zo is er een groot verschil tussen wit brood en volkorenbrood."

Koolhydraten die snel opgenomen worden in het bloed, of snelle suikers, die zijn schadelijk voor de gezondheid

Stefaan De Henauw, voedingsdeskundige UGent

Ook is de Hoge Gezondheidsraad niet per definitie tegen meer vet. Het hangt af van het soort vet dat je eet. De vernieuwde voedingsdriehoek van 2016 is duidelijk minder streng voor dierlijke vetten (boter, vette vis) dan vroeger. En net als Cortvriendt raadt ze zogeheten "transvetten" af. Dat zijn industrieel verharde vetten in koekjes, bewerkte vleeswaren enz... "We zien in dat verband dat de voedingsindustrie al veel inspanningen heeft gedaan om de hoeveelheid schadelijke transvetten in onze voeding te verminderen".

Meest gelezen