AFP or licensors

Eerste vrouwelijke premier leidt derde Roemeense regering in één jaar tijd

Roemenië heeft voor het eerst een vrouwelijke premier. Het sociaaldemocratische europarlementslid Viorica
Dancila legde vandaag de eed af in Boekarest. Ze leidt al de derde Roemeense regering in één jaar tijd.

Viorica Dancila kreeg het fiat van het parlement, waar 286 leden ja stemden, 136 neen en één zich van stemming onthield. De regering-Dacila telt 27 ministers en is al de derde coalitie van haar PSD met de kleinere liberale partij ALDE sinds de verkiezingszege van de PSD in december 2016.
De nieuwe regering ook het vertrouwen van de partij van de Hongaarse minderheid in het land, de UDMR.

De 54-jarige Dancila treedt in de voetsporen van Mihai Tudose (juni 2017 tot januari 2018) en Sorin Grindeanu (januari 2017 tot eind juni). Haar voorgangers kwamen beiden in aanvaring met hun eigen partijvoorzitter, Liviu Dragnea, over de kwestie hervorming van Justitie.

Protest

Dragnea mag wegens een veroordeling voor kiesfraude zelf geen regering leiden. Met Dancila krijgt hij echter een vertrouwelinge aan het hoofd van de regering. Hij kan hopen dat zij een milder strafrecht invoert, een juridische stap die volgens critici voortvloeit uit eigenbelang: tegen Dragnea lopen nog twee gerechtszaken wegens veronderstelde corruptie.

De voorgestelde hervorming stuit echter op heel wat verzet. Al wekenlang komen duizenden Roemenen op straat om te protesteren. Vorige week zondag betoogden in Boekarest nog 30.000 mensen (foto onder). Ook de Europese Commissie heeft zich over de kwestie al "bezorgd" getoond.

AFP or licensors