AFP or licensors

Franse minister van Begroting onder druk na klacht wegens verkrachting

In Frankrijk staat minister van Begroting Gerald Darmanin onder druk nadat de krant Le Monde onthulde dat er een nieuw onderzoek is geopend na een klacht tegen de minister wegens verkrachting. De klacht dateert van juni vorig jaar en werd eerst geklasseerd,  het slachtoffer zou nu wel bewijzen hebben waardoor het onderzoek werd heropend. 

De Franse minister van Begroting Gerald Darmanin staat onder druk omdat er een nieuw onderzoek werd geopend na een klacht tegen de minister wegens verkrachting. De klacht dateert van juni vorig jaar, maar een eerste onderzoek werd toen zonder gevolg geklasseerd omdat de beschuldigende partij niet genoeg bewijzen leverde. Het veronderstelde slachtoffer zou nu wel bewijzen willen leveren, waarop het onderzoek op 22 januari werd heropend. Darmanin diende op zijn beurt in juni ook een klacht in wegens valselijke beschuldigingen. Die klacht wordt nog steeds onderzocht. 

De Franse minister voor Gendergelijkheid heeft intussen maandag gezegd dat Darmanin niet moet opstappen zolang het gerecht geen formeel onderzoek tegen hem start. "Anders zou dat willen zeggen dat iemand kan beslissen om morgen een klacht in te dienen tegen alle leden van de regering, waarop die allemaal zouden moeten aftreden", zei Marlene Schiappa aan Franse media.   

De oppositie vroeg wel al het ontslag van Darmanin. "We respecteren het vermoeden van onschuld, maar in het licht van zulke zware beschuldigingen heeft Darmanin geen andere keuze dan aftreden."