Videospeler inladen...

Ghelamco begraaft Eurostadion nog lang niet

Ghelamco blijft geloven in het Eurostadion, hoewel minister Joke Schauvliege (CD&V) de vergunning niet aflevert. De bouwpromotor zal een nieuwe omgevingsvergunning aanvragen en blijft ervan overtuigd dat het stadion er komt. "Anderlecht verbond zich ertoe om in het stadion te spelen en ook de overheid gaf alle garanties die nodig zijn." 

Eerst even duiden: een omgevingsvergunning wordt uitgereikt na het advies van verschillende overheidsinstanties. In het geval van het Eurostadion waren 8 van de 18 adviezen negatief, met als grootste struikelblok de mobiliteit. Maar als er geen vergunning wordt afgeleverd, is de overheid ook verplicht om te vermelden wat de reden is. Dat betekent dat Ghelamco in een nieuwe aanvraag ook rekening kan houden met de gemaakte opmerkingen.

"Voor ons stopt het zeker niet bij deze beslissing", zegt Philip Neyt, bestuurder bij Ghelamco. “Al gaan we eerst grondig bekijken hoe de motivering is. Maar we gaan zeker een nieuwe omgevingsvergunning indienen, we gaan bovendien onze tijd nemen en overleggen met de stakeholders uiteraard, er is nu niet meer de druk van het EK2020.”

Of de mobiliteitsknoop, die de grootste knoop is, ontward geraakt in een nieuwe aanvraag, is moeilijk in te schatten. Ghelamco brerekent de toename van het verkeer duidelijk op een andere manier dan de adminstratie.

“Het zijn discussies tussen verkeersexperts”, vertelt Neyt. “Over het gebruik van de modellen bestaat ook veel discussie en de Werkmaatschappij en het Departement Mobiliteit binnen de Vlaamse overheid zitten hierover niet op eenzelfde golflengte. Natuurlijk willen we duurzame oplossingen, we hebben er zelf ook alle belang bij als investeerder. We hebben steeds gezegd dat een mobiliteitsconvenant broodnodig is voor zo'n project als dit, maar daarvoor moet je met twee zijn. Er ligt al meer dan één jaar een zeer uitgewerkt en (met de administratie) uitgediscussieerd convenant van 70 bladzijden op de tafel”.  

Ghelamco heeft goede redenen om het hier niet bij te laten. Ten eerste heeft het een overeenkomst met RSC Anderlecht. Roger Vanden Stock en Philippe Collin tekenden namens de club een princiepsovereenkomst met Ghelamco. Die overeenkomst liet weinig open voor interpretatie. Vanden Stock en Collin tekenden gedetailleerde bouwplannen, waarin het hele stadion kamer voor kamer beschreven wordt. Zelfs het meubilair en het aantal stopcontacten per kamer worden daarin beschreven. Collin en Vanden Stock kwamen namens Anderlecht een huur overeen van 9,7 miljoen euro. Daarin zaten ook de kosten voor energie en de kosten die er zouden komen voor onderhoud en meubilair. 

In die overeenkomst zou geen termijn staan. Met andere woorden: wanneer het stadion er komt, is niet belangrijk. Als het er komt, zal Anderlecht erin spelen. Dat was het engagement van de voorzitter, die op 1 maart de scepter doorgeeft aan Marc Coucke. De nieuwe voorzitter wil voor die datum niet communiceren over Anderlecht. "Dat is zo overeengekomen met het huidige bestuur", zegt zijn communicatieverantwoordelijke Wim De Meyer. Hoe Coucke erover denkt, wordt dus pas over een dikke maand duidelijk. Maar zijn goede vriend en bouwpromotor Bart Versluys liet zich al ontvallen "dat zij dat ook wel kunnen".  

Eén ding lijkt alvast duidelijk: het "nieuwe" Anderlecht heeft er alle belang bij dat het stadion er nooit komt, want anders hangt de Brusselse club een miljoenenclaim boven het hoofd.  

GRUP

Daarnaast stelt de Vlaamse overheid zich vragen of het plan van Ghelamco wel inpasbaar is in het GRUP (Gewestelijk  Ruimtelijk Uitvoeringsplan). 50.000 vierkante meter recreatieve ruimte mag er komen op de Heizelvlakte, maar volgens Schauvlieges administratie zit het plan van Ghelamco aan het dubbele. “Het is minstens merkwaardig dat het Departement Ruimte niet veel eerder de niet-conformiteit met het GRUP heeft vermeld. Waarom heeft dit Departement in zijn advies aan de Gemeente Grimbergen daar niets over vermeld toen we daar onze bouwvergunning hebben ingediend ruim een jaar geleden?"      

Meest gelezen