Video player inladen ...

Gouverneur Decaluwé: "Minister Jambon gaat weer bijzonder accuraat en snel te werk"

West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé is erg tevreden met het plan waarmee minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) het probleem van de transmigranten wil aanpakken. Ook gouverneur Lodewijk De Witte van Vlaams-Brabant reageert positief. De burgemeester van Dilbeek, die zich eerder genoodzaakt zag om de parking in Groot-Bijgaarden te sluiten, is eveneens tevreden.

De transmigranten willen veelal in het Verenigd Koninkrijk geraken. De kustprovincie is voor hen op die manier vaak een einddoel binnen België. Daarom wordt in het plan van Jambon extra aandacht besteed aan onder meer de snelwegparking langs de E40 in Jabbeke en de haven van Zeebrugge.

Vorige week was er nog overleg tussen minister Jambon en gouverneur Decaluwé en nu is het plan volledig klaar. "Ik stel opnieuw vast dat de minister bijzonder accuraat en snel te werk gaat in de hoop om de zaak  beheersbaar te houden", aldus Decaluwé.

"Beheersbaar niet alleen in West-Vlaanderen, maar over gans Vlaanderen want we zien dat het fenomeen meer en meer in het binnenland trekt. Maar het einddoel is wel altijd Engeland en men geraakt daar enkel via Zeebrugge." 

Parking Groot-Bijgaarden

Ook elders, in de provincie Vlaams-Brabant, wordt tevreden gereageerd. Burgemeester Willy Segers (N-VA) van Dilbeek ziet zich niet langer genoodzaakt om de snelwegparking in Groot-Bijgaarden 's nachts te sluiten.  Dat had hij donderdag gedaan, na het incident van twee weken geleden, waarbij een 30-tal migranten de politie aanvielen.

"Met alle gegevens over het plan waar wij momenteel over beschikken, is het niet meer nodig om de parking af te sluiten", zegt Segers tegen VRT NWS. "Wij waren niet meer in staat daar 's nachts de veiligheid daar te garanderen. Maar door de nieuwe maatregelen, hoeft de sluiting niet meer door te gaan."

"Als het klopt dat er vanaf vanavond van 22 uur tot 6 uur 's morgens in onze provincie politiebewaking voorzien is op de parkings van Groot-Bijgaarden, Heverlee en Rotselaar, dan komt de minister tegemoet aan vragen van politiediensten en overheden", reageert gouverneur Lodewijk De Witte van Vlaams-Brabant, die nog niet geïnformeerd werd over de details van het actieplan.