Deze Video is niet meer beschikbaar. Waarom?

Grammy Awards: Bruno Mars is heer en meester, maar waar zaten de vrouwen? 

Bruno Mars is de grote winnaar van de Grammy Awards, de belangrijkste Amerikaanse muziekprijzen. Mars kon elk van zijn zes nominaties verzilveren, waaronder die voor beste album en beste song van het jaar. In de belangrijkste categorieën wist slechts één vrouw te winnen: de Canadese Alessia Cara werd de beste nieuwkomer.

Bruno Mars reeg de prijzen aan elkaar met zijn album "24K magic" en het nummer "That's what I like". Op het podium liet hij met een knipoog weten dat hij op 15 jaar al "fantastisch" was. "Ik zong toen in Hawaii liedjes van R&B-schrijvers Babyface, Jam & Lewis en Terry Riley." Voor zijn winnend album liet hij zich inspireren door de sound van de jaren 80 en 90. "Die muziek werd geschreven met niets anders dan plezier... en dát wilde ik alleen maar horen op mijn plaat. Ik wil iedereen zien bewegen en dansen."    

Kendrick Lamar steekt Jay-Z de loef af

Andere slokop op de Grammy's was niet "veteraan" Jay-Z, maar Kendrick Lamar. Hij haalde met "Damn" de Grammy binnen voor beste rapalbum. Jay-Z was acht keer genomineerd, maar ging met lege handen naar huis. Hij kon gelukkig "troost" zoeken bij vrouwlief Beyoncé en Blue Ivy Carter. Het koppel bracht hun 6-jarig dochtertje mee naar de show. Lamar stak zijn collega toch een hart onder de riem en riep "Jay for president!". De rapper (foto) kreeg uiteindelijk vijf Grammy's, onder meer nog voor beste videoclip en het nummer "Loyalty".

2018 Invision

Ed Sheeran wist twee nominaties te verzilveren: die voor beste popalbum met "Divide" en die voor beste pop-optreden met zijn monsterhit "Shape of you". Sheeran zelf woonde de uitreiking niet bij.

De 21-jarige Alessia Cara kan een verrassing genoemd worden: de Canadese won de Grammy voor beste nieuwkomer. Zij was ook de enige vrouw die in een belangrijke categorie met de eer ging lopen. "Al sinds ik klein ben, doe ik net alsof ik een Grammy heb gewonnen en oefen ik onder de douche mijn dankwoord", reageerde ze emotioneel.

2018 Invision

Normaal domineert Beyoncé de prijzenslag (haar teller staat op 20 Grammy's), maar dit jaar eens niet om de simpele reden dat ze geen plaat uitbracht vorig jaar. De zangeres haar focus lag ook elders: bij haar gezin met de kersverse tweeling, Sir en Rumi .

Zangeres Lorde, bij ons vooral bekend van de hit "Royals", was dan weer genomineerd in de felbegeerde categorie album van het jaar, maar stuurde bewust haar kat. Lorde wilde volgens het blad Variety graag solo optreden, maar moest het stellen met een plaats in een ensemble voor een eerbetoon aan Tom Petty. Iets wat haar niet zinde, want haar mannelijke concurrenten mochten wel solo het podium op.   

Minder zwarte jurken, maar witte rozen

Deze Video is niet meer beschikbaar. Waarom?

De Grammy's werden voor het eerst uitgereikt in Madison Square Garden in New York. Veel - vooral vrouwelijke - gasten, hadden een witte roos bij zich, een symbool voor de strijd tegen seksuele intimidatie en grensoverschrijdend gedrag. Onlangs nog waren de zwarte jurken bij de uitreiking van de Golden Globes een solidariteitsactie van de filmwereld voor de #metoo-campagne. Nu wilde de muziekwereld met de witte roos ook eenzelfde statement doen.

AFP or licensors