Lessenpakket moet kinderen bewust maken van privacy op het internet

Een nieuw lessenpakket moet kinderen wegwijs maken in de nieuwe privacywet die vanaf 25 mei van kracht zal zijn. Kinderen moeten leren wat persoonsgegevens zijn en wat bedrijven daarmee kunnen en mogen doen. Staatssecretaris voor Privacy Philippe De Backer (Open VLD) en Vlaams minister van Media Sven Gatz (Open VLD) hebben het pakket gelanceerd.

Kinderen en jongeren spenderen veel tijd op het internet, het nieuwe lessenpakket moet hen wegwijs maken. "Ze zijn digital natives, maar dat maakt ze des te kwetsbaarder als ze er geen rekening mee houden dat hun digitale leven ook tegen hen gebruikt kan worden" zegt De Backer.

Vanaf 25 mei zal er een nieuwe Europese privacywet van kracht zijn, kinderen zullen op een eenvoudige manier leren wat die nieuwe wet inhoudt. "Dankzij de nieuwe privacyregels krijgt iedereen extra rechten die je ook makkelijker zal kunnen afdwingen", voegt De Backer eraan toe.

Kinderen leren hoe ze hun privacy beter moeten beschermen en wat ze kunnen ondernemen als er bijvoorbeeld filmpjes online staan die zonder hun toestemming worden gepubliceerd. Kinderen, ouders en leerkrachten kunnen alle info ook vinden op de website ikbeslis.be.

Minimumleeftijd voor sociale media?

Een van de elementen uit de nieuwe privacywet is dat ouders hun kinderen tot een bepaalde leeftijd expliciet toestemming moeten geven om actief te zijn op bijvoorbeeld sociale media of webwinkels.

Van Europa mogen landen zelf kiezen tot welke leeftijd ouders toestemming moeten geven, de richtlijn is om de toestemming te verplichten voor kinderen tot ze tussen de 13 en de 16 jaar oud zijn.

België heeft op dit moment nog niet besloten wat de minimumleeftijd moet zijn voor jongeren om zelfstandig een profiel te mogen aanmaken.