Video player inladen...

Maakt betere bewaking op snelwegparkings een verschil uit?

Het plan van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) om snelwegparkings beter te bewaken, lokt gemengde reacties uit. Volgens de transportbedrijven zal de maatregel niet veel verschil maken. Het parket reageert eerder positief, maar wil ook structurele maatregelen. De bewakingsfirma's zelf zijn als vanzelfsprekend wél voorstander van het plan. Ze hebben, naar eigen zeggen, al gemerkt dat het aantal inbraken in vrachtwagens daalt als ze op het terrein aanwezig zijn.

De transportbedrijven reageren lauw op de maatregel van Jambon. Ze vrezen dat die niet veel zal uithalen. "Transmigranten die in een vrachtwagen willen klimmen, doen dat vaak bijzonder snel en de parkeerterreinen zijn erg groot. Enkele privébewakers zullen dus nooit voor voldoende beveiliging kunnen zorgen", zegt Paul van Praet, directeur van een transportbedrijf. 

"Het is zeer twijfelachtig of dit het probleem ten gronde zal oplossen. Die privéfirma's hebben ook geen politionele bevoegdheid en wat gebeurt er als er iemand wordt betrapt? Ik denk dat het een beetje een pleister op een houten been zal worden."

Transportbedrijf Van Praet raadt zijn chauffeurs nog steeds aan om de grote snelwegparkings te vermijden.

"Ook kiezen voor structurele veiligheid"

De gerechtelijke diensten zijn eerder positief over de privébewaking. "De aanwezigheid van bewakers zal ontradend werken, maar de parkings moeten ook structureel veilig worden gemaakt", zegt Frank Demeester van het parket van West-Vlaanderen.

"We hebben inderdaad gezien dat de smokkelaars de vluchtelingen niet naar de parking brengen als er privébewaking is. En dat dus al hun pogingen om op vrachtwagens te geraken, tevergeefs zijn. We moeten ervoor zorgen dat de parkings een veilige haven zijn voor de bestuurders van de vrachtwagens en dat het onveilige plaatsen zijn voor de smokkelaars, zodat die er niet geraken. En dan denk ik dat we wel een ideale situatie kunnen creëren."

"Chauffeurs kennen een grotere gemoedsrust"

De bewakingsfirma's zijn als vanzelfsprekend wel voorstander van privébewaking op de snelwegparkings. Volgens Danny Van Dormael, de ceo van bewakingsfirma Seris, werpt privébewaking zeker vruchten af. "Een van de resultaten van de bewaking die ons bedrijf heeft gedaan op onder meer de parkings van Jabbeke, Drongen en Mannekensvere, was dat er veel minder of zelfs quasi niet meer werd ingebroken in de vrachtwagens."

"De chauffeurs kenden een grotere gemoedsrust. En niet alleen de vrachtwagenchauffeurs, maar ook de andere parkinggebruikers. Ook de parkinguitbaters voelde er zich veel beter mee", vertelt Van Dormael in "De wereld vandaag" op Radio 1. 

"De ervaring voor ons bedrijf, maar ook in het algemeen was heel positief. Onze mensen zijn getraind in het inschatten van bepaalde handelingen. Ze weten dat ze niet mogen provoceren en dat ze snel hulp van de politie moeten inroepen. Ze hebben geleerd hoe ze met conflicten en moeilijke gedragingen moeten omgaan, zegt Van Dormael.