Videospeler inladen...

Jong talent domineert de MIA's

In Paleis 12 in Brussel zijn vanavond de MIA's, de Music Industry Awards uitgereikt. Oscar and the Wolf maakte zijn favorietenrol waar en sleepte drie MIA's in de wacht in de categorieën "pop", "solo man" en "live-act". Opvallend: vooral de jonge generatie muzikanten valt in de prijzen. Coely, Bazart en Blanche gingen elk naar huis met twee MIA's.

Oscar and the Wolf heeft zijn favorietenrol waargemaakt op de elfde editie van de MIA's. De popgroep rond Max Colombie verzilverde drie van zijn zes nominaties. Oscar and the Wolf was genomineerd in de categorieën album, auteur/componist, live act, pop, solo man en videoclip. En won uiteindelijk de MIA's in de categorieën populair, solo man en live-act.

Oscar and The Wolf vezilverde één nominatie meer dan Bazart, die na hun zegetocht van vorig jaar opnieuw naar huis gingen met twee MIA's. Bazart won in de categorieën beste Nederlandstalige act en beste groep. Lander Gyselinck, drummer bij de jazzgroep Stuff. won voor het tweede jaar op rij beste muzikant.

Felix De Laet, beter bekend als Lost Frequencies won de MIA voor dance al voor de derde maal. En net als vorig jaar was de MIA in Vlaams populair voor Niels Destadsbader. Het publiek kon zijn stem uitbrengen in 11 categorieën. De muzieksector reikt de prijzen uit voor beste album, artwork, auteur/componist, live-act, muzikant en videoclip.

© VRT - Jokko

Coely: na de nominaties nu 2 MIA's

Rapster Coely was met haar alomprezen debuutalbum "Different waters" genomineerd in vier categorieën (solo vrouw, album en artwork). Daarnaast nam ze het in de nieuwe categorie "urban" op tegen Roméo Elvis, Zwangere Guy en Brihang. Ze kon uiteindelijk "solo vrouw" en "urban" verzilveren. Het was de derde maal dat Coely genomineerd was in de categorie solo vrouw maar de eerste keer dat ze effectief met een MIA naar huis ging. 

© VRT - Jokko

Meer vrouwelijke winnaars

Met 5 gewonnen awards op 17 beeldjes kleurde de lijst van de MIA-winnaars nog nooit zo vrouwelijk. Vorig jaar kreeg de organisatie nogal wat kritiek te verwerken omdat er te weinig vrouwen genomineerd zouden zijn.  Naast de twee awards voor Coely won Melanie De Biasio de award voor auteur/componist en mocht Blanche "hit van het jaar" en "doorbraak" in ontvangst nemen. 

© VRT - Jokko

Twee carrièreprijzen

Er werden naast de 11 publieksawards en de 6 prijzen van de muzieksector ook 2 speciale MIA's uitgereikt, voor een hele carrière.  Raymond van het Groenewoud kreeg de Sector Lifetime Achievement Award, net als de Brusselse concertzaal Ancienne Belgique. Met deze prijs brengen de VRT en Kunstenpunt hulde aan een persoon of organisatie die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de ondersteuning en ontwikkeling van de Vlaamse muzieksector.

Adriaan Van den Hoof bracht op een bijzondere wijze hulde aan Raymond van het Groenewoud. Bekijk hoe hij dat deed in de video hieronder.

Videospeler inladen...

Alle winnaars op een rij:

Verkozen door het publiek:

 • Dance: Soulwax
 • Urban: Coely
 • Alternative: Warhaus
 • Vlaams-populair: Niels Destadsbader
 • Nederlandstalig: Bazart
 • Doorbraak: Blanche
 • Solo man: Oscar and the Wolf
 • Solo vrouw: Coely
 • Groep: Bazart
 • Pop: Oscar and the Wolf
 • Hit van het jaar:  Blanche met "City Lights"

 

Verkozen door de sector:

 • Album: Soulwax met "From Deewee"
 • Artwork: Stuff. met "Old Dreams New Planets"
 • Auteur/componist: Melanie De Biasio
 • Live-act: Oscar and the Wolf
 • Muzikant: Lander Gyselinck 
 • Videoclip: Millionaire met "I'm not who you think you are"
 • Lifetime Achievement Award: Raymond van het Groenewoud
 • Sector Lifetime Achievement Award: Ancienne Belgique

Meest gelezen