concertphotographers.be

Daarom zijn Oscar and the Wolf en Coely de grote winnaars op de MIA's

Oscar and the Wolf (3 beeldjes) en Coely (2 beeldjes) zijn vanavond het vaakst in de prijzen gevallen op de MIA's.  Bekroningen die niet uit de lucht vallen: zowel Max Colombie als Coely waren met respectievelijk 6 en 4 nominaties bij de favorieten. Bovendien was 2017 voor beide jonge artiesten een meer dan geslaagd jaar.  

Oscar and the Wolf: tweede album én (niet één maar twee) uitverkochte Sportpaleizen

Met drie MIA's evenaart Max Colombie het aantal beeldjes dat hij in 2014 mee naar huis mocht nemen. Toen won hij de prijs voor de doorbaak, viel zijn album "Entity" in de prijzen en kreeg hij de MIA in de categorie Alternative. Deze editie wordt hij bekroond als beste soloman, valt zijn muziek in de categorie Pop en krijgt hij de prijs voor beste liveact, een nominatie die hij vorig jaar niet verzilverde.

Het voorbije jaar werkte Colombie in de VS aan een opvolger voor zijn debuut. "Infinity" komt eind september uit, en wordt eerst voorgesteld aan de luisteraars van Studio Brussel. "Het album bevat een mix van stijlen, en ik heb er even over getwijfeld of dat wel slim was. Maar uiteindelijk moet ik trouw blijven aan mezelf, en de muziek maken die ik zélf wil maken", zo zegt hij daar zelf over (zie onderstaande video).

Een voorsmaakje van die plaat geven Colombie en zijn vaste band tijdens de festivalzomer. Op Rock Werchter, is het drummen voor een in de tent, waar een nieuwe lichtshow én decor worden voorgesteld.  En op Tomorrowland laat Colombie van zich spreken, als enige en eerste liveact ooit tussen al het dj-geweld. In het najaar vult Oscar and the Wolf (voor de tweede keer al) het Sportpaleis. De ingrediënten van de twee uitverkochte shows: veel lichteffecten, kostuumwissels én dansers.

De nieuwe nummers van Oscar and the Wolf blijven ook in het buitenland niet onopgemerkt. Sir Elton John out zich op Twitter zelfs als fan van het nummer "Breathing", met de woorden "The biggest in Belgium at the moment. They have a fabulous new song". Ook in Turkije wordt Colombie met de dag populairder, dankzij enkele grote shows. En in 2018 staat er opnieuw een grote afspraak in eigen land op de agenda: tijdens de MIA's werd aangekondigd dat Oscar and the Wolf op 26 oktober opnieuw in het Sportpaleis staat.

Video player inladen ...

Coely: debuutplaat en drukke festivalzomer (mét Glastonbury)

Hiphopster Coely, een Antwerpse met Congolese roots, valt dit jaar voor de eerste keer in de prijzen op de MIA's. De voorbije edities was ze al genomineerd, maar ze mocht nog nooit een beeldje mee naar huis nemen. Nu wint ze er meteen twee: solo vrouw, een categorie die jarenlang werd gedomineerd door Selah Sue én het nieuwe Urban.

In 2017 ging het dan ook hard voor Coely en haar debuutplaat "Different Waters". Er is haast geen podium waar ze dit jaar niet gestaan heeft. Coely verkoopt de AB uit en staat op veel festivals, waaronder Rock Werchter en Laundry Day. Van enige zenuwen, zoals in de zomer van 2016 op Pukkelpop, is schijnbaar geen sprake. Coely versiert zelfs een plek op het prestigieuze Glastonbury, het grootste Britse festival.

Haar laatste wapenfeit van 2017 is een concert in The Flame, tijdens De Warmste Week. (zie onderstaande video) Nummers als "Celebrate", een ode aan haar alleenstaande moeder, worden enthousiast onthaald door het publiek. Coely combineert snedige rap met een sterke zangstem, zo bewijst ze eerder dit jaar met deze cover van "Freedom" van Beyoncé. En dat merken ze ook steeds meer op in het buitenland, want de voorbije maanden vertoefde Coely onder meer in Londen, Berlijn en Parijs. "Geef me een kans, en kom eens naar een show kijken. Ik probeer mijn publiek altijd de beste avond van hun leven te geven," zegt ze daar zelf over.

Video player inladen ...