Israël  boos om Poolse wet die term "Poolse vernietigingskampen" verbiedt

Israël heeft kritiek geuit op het Poolse wetsontwerp dat uitspraken strafbaar maakt waarmee gesuggereerd wordt dat Polen verantwoordelijkheid draagt voor de Holocaust. Wie in Polen spreekt van Poolse kampen, kan een boete of een gevangenisstraf krijgen van maximaal drie jaar. Polen gaat nu akkoord om gesprekken te voeren met Israël over het voorstel. 

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft gezegd dat Israël en Polen overeengekomen zijn om gesprekken te voeren over de voorgestelde nieuwe Poolse wet. De Israëlische premier had eerder kritiek geuit op het Pools wetsontwerp om de term “Poolse vernietigingskampen” te verbieden.

Het wetsvoorstel zou uitspraken strafbaar maken waarmee gesuggereerd wordt dat Polen verantwoordelijkheid draagt voor de Holocaust. Wie in Polen nog over Poolse kampen spreekt, zou een boete kunnen krijgen of een gevangenisstraf van maximaal drie jaar. 

Polen reageerde op de Israëlische kritiek met: "Het wetsvoorstel werd verkeerd geïnterpreteerd." Gisteravond zou Netanyahu gebeld hebben met de Poolse premier Mateusz Morawiecki. De twee zijn akkoord om een “open en directe dialoog te voeren om tot een overeenkomst te komen over het wetsvoorstel.” 

Israël: "Holocaust kan niet ontkend worden"

Premier Benjamin Netanyahu noemde de wet eerder “ongefundeerd.” Israël vreest dat de wet misbruikt wordt om de Poolse rol bij de Jodenvervolging te ontkennen.“Ik verzet mij er hevig tegen", had Netanyahu verklaard. "De geschiedenis kan niet veranderd worden en de Holocaust kan niet ontkend worden." Hij gaf de Israëlische ambassadeur in Polen de opdracht om de Poolse premier Mateusz Morawiecki erop aan te spreken. 

Ook de Israëlische president Reuven Rivin mengde zich in de discussie. "Je kan de geschiedenis niet vervalsen, je kan ze niet herschrijven, je kan de waarheid niet verdoezelen." 

Waarom Pools wetsvoorstel?

Volgens Polen suggereert de term "Poolse kampen" ten onrechte dat het land medeverantwoordelijk was voor de Duitse nazi-kampen in Polen waar miljoenen mensen, hoofdzakelijk Joden, na de bezetting in 1939 zijn omgebracht. Het Poolse parlement nam de wet al aan.
Het wetsvoorstel moet nog wel door de Poolse Senaat en het staatshoofd goedgekeurd worden.