Video player inladen ...

Nationaal Park Hoge Kempen dient kandidatuur werelderfgoed bij Unesco in

Het Nationaal Park Hoge Kempen en de tuinwijken in de buurt ervan worden misschien werelderfgoed. De organisatie heeft het dossier met de kandidatuur officieel ingediend bij de Unesco in Parijs.

Op bepaalde plekken in de Hoge Kempen kan je in één blik duizenden jaren geschiedenis zien. Doordat de mens altijd een grote invloed heeft gehad op het landschap, is wat je vandaag ziet dan ook nooit "puur natuur". Eeuwenlang plaggen door boeren en begrazing door schapen zorgden er voor dat je tijdens je tocht doorheen de Hoge Kempen nog uitgestrekte paarse heidevelden kan bewonderen.

Ook de mijnbouw drukte zijn stempel op het landschap. Vanop de terrils heb je een panoramisch uitzicht op de tuinwijken. Geologie, historisch landgebruik en industriële ontwikkeling komen er allemaal samen.  Volgens de Vlaamse overheid en de stuurgroep van het nationaal park reden genoeg om het park een plaatsje te geven op de Unesco-wereldergoedlijst. 

De Unesco is de Organisatie van de Verenigde Naties voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. Die organisatie stelt een erfgoedlijst samen met alle erfgoed dat wordt beschouwd als onvervangbaar, uniek en eigendom van de hele wereld.  De plaatsen die op de lijst staan zijn volgens de Verenigde Naties belangrijk om te behouden.