Reporters

Nieuw lustmedicijn voor vrouwen mag worden getest op mensen

Goed nieuws voor vrouwen met te weinig seksuele lust. Professor Julie Bakker, neuro-onderzoekster aan de universiteit van Luik meent de sleutel gevonden te hebben in het hormoon kisspeptine. Tests bij muizen waren veelbelovend. De onderzoekster mag het hormoon kisspeptine nu testen op mensen, en is daarom op zoek naar vrouwen met een laag libido. Bakker waarschuwt wel dat de inspuiting een tijdelijke werking heeft.

Eerst even verduidelijken: de "viagra voor vrouwen" is helemaal niet hetzelfde als het blauwe pilletje voor de mannen. Vrouwen krijgen een injectie met het hormoon kisspeptine, om zo het libido te stimuleren op geestelijk niveau.

"Vrouwen met een laag libido krijgen vandaag testosteron toegediend, dat leidt vaak tot bijwerkingen. Daarom was ik op zoek naar een nieuwe therapie, zonder die bijwerkingen. Dat meen ik nu gevonden te hebben in het hormoon kisspeptine", zegt professor Bakker.

Wat is kisspeptine?

Kisspeptine is een eiwit dat wordt aangemaakt door neuronen in de hersenen, vooral in de hypothalamus. Een hersengebied dat bekend is voor de voortplanting en alles wat met seksualiteit te maken heeft. 

"Opmerkelijk is dat het pilgebruik vaak leidt tot een lager libido. Niet iedere vrouw heeft daar natuurlijk last van, maar 27 procent van de vrouwen wel, en dat wijst op iets hormonaals. Het gebruik van de pil haalt je natuurlijke  hormonen omlaag",  merkt Bakker op. 

Medische wereld gelooft in nieuwe therapie

De tests bij muizen waren veelbelovend, de lust werd opgewekt. De onderzoekster krijgt nu de goedkeuring voor de volgende stap: het hormoon testen op mensen. Daarom is professor Bakker nu op zoek naar vrouwen met een laag libido. Niet alleen vrouwen in de menopauze, maar ook twintigers en dertigers met een lage seksdrive. 

Die vrouwen krijgen een injectie met kisspeptine in de arm. Terwijl ze naar romantische plaatjes kijken, zal professor Bakker met een MRI-scan kijken naar de hersenactiviteit. 

 Professor Bakker benadrukt dat het nog om een wetenschappelijk onderzoek gaat. Het zal overigens nog enkele jaren duren vooraleer de kisspeptine-injectie op de markt komt.

"Vrouwen moeten ook weten dat een injectie met kisspeptine slechts tijdelijk werkt. Daarna moeten opnieuw hormonen worden toegediend om het libido te doen stijgen", waarschuwt Bakker.

Meest gelezen