Video player inladen...

Nomineer eens een dak en word Stroomversneller

Vlaams minister voor Energie Bart Tommelein (Open VLD) heeft vandaag het startschot gegeven voor de campagne

"Stroomversneller". Nog tot 18 maart kan je op dit platform een dak nomineren waar jij graag zonnepanelen op zou zien.  Tommelein en het Vlaams Energieagentschap willen zo het plaatsen van zonnepanelen op daken versnellen.

“We willen aan de Vlaamse burgers vragen om een dak te nomineren“, zegt Vlaams minister van Energie Bart Tommelein. “Ik krijg meldingen van mensen die zeggen op de bibliotheek, het zwembad, het station, ….  liggen nog geen zonnepanelen. Mensen vragen: Kunnen daar geen zonnepanelen op? Dus als iemand een dak in zijn buurt kent, waarop zonnepanelen zouden kunnen komen, dan kan hij dat dak insturen." Zowel daken van openbare gebouwen als grote privédaken komen in aanmerking.  

Per provincie

 "Als het dak dat je voorstelt effectief de nominatie wint, dan zal het Vlaams energieagentschap er alles aan doen om dat te realiseren,“ zegt Tommelein. Per provincie krijgt het dak met de meeste stemmen hulp. 

“Financiële steun van de overheid voor de winnende projecten is er niet,” zegt Margot Neyskens, woordvoerder van Bart Tommelein. "Voor wie het populairste dak in elke provincie nomineerde, is er wel een
extra beloning: hij of zij wint een aandeel van 250 euro in een
energiecoöperatie."

“Met de projecten die niet winnen, hebben wij straks ook een
hele lijst van daken waar coöperaties aan de slag kunnen en waar we in de komende jaren nog zonnepanelen kunnen leggen. “ zegt Tommelein. De burgers gaan ook kunnen participeren. We zetten
projecten op waarin burgers kunnen investeren en ook rendement
kunnen halen uit die zonnepanelen."

Dankjewel Vlamingen

“We hebben nu al meer dan 300.000 zonnepaneel-installaties in Vlaanderen,” zegt Tommelein. “2017 was een topjaar. In 2017 zijn er heel wat zonnepanelen bijgekomen. En belangrijk: die waren bijna uitsluitend te danken aan de gewone Vlaming, de gewone burger. Dankjewel Vlamingen. Maar we willen dat nu nog versnellen om onze klimaat- en energiedoelstellingen voor 2020 en daarna te realiseren. "

"Nu vragen we hun hulp om er samen voor te zorgen dat er ook grotere zonneprojecten bijkomen. Steeds meer mensen slaan nu al de
handen in elkaar om samen een groter zonneproject op poten te zetten, bijvoorbeeld via een coöperatieve vennootschap. Met een rendement dat vaak een pak hoger ligt dan een spaarboekje."

Studie

Eind 2017 voerde onderzoeksbureau Indiville in opdracht van het Vlaams Energie Agentschap (VEA) een onderzoek uit bij meer dan duizend Vlamingen. Daaruit blijkt dat 39% van de Vlamingen verschillende daken van bedrijven of organisaties kent in zijn of haar gemeente waar zonnepanelen op zouden kunnen worden geplaatst.

Op de expliciete vraag "Zou u zelf een aandeel kopen in een energiecoöperatie indien er in uw buurt één wordt opgericht?" antwoordde 41% positief.

Deze cijfers tonen aan dat een groot deel van de Vlamingen gemotiveerd is om verder te kijken dan de eigen woning om stappen vooruit te zetten op het vlak van energie-efficiëntie en hernieuwbare energie.

Stroomversneller

Wie een dak wil nomineren kan dat doen op de website 
www.stroomversneller.be  Je kan op die website ook stemmen op de
genomineerde daken.

Meest gelezen