Omstreden Russische kunstwerken in museum Gent tijdelijk weggehaald

Meer dan twintig Russische werken waarvan kunstkenners en -historici vermoeden dat ze vals zijn, worden tijdelijk niet meer tentoongesteld in Gent.

De jongste weken rees er twijfel over de authenticiteit van 24 Russische avant-garde kunstwerken die tot vandaag te zien waren in het  Museum voor Schone Kunsten in Gent (MSK).  Tien kunstspecialisten hebben serieuze bedenkingen bij de tentoongestelde kunst.  De kunstwerken (of de vervalsingen) zijn al dan niet schilderijen die dateren uit de periode tussen 1910 en 1920.  Russische kunstenaars experimenteerden toen volop.

De collectie is door het Russische echtpaar Toporovski, dat eigenaar is van de omstreden werken, uitgeleend aan het museum in Gent. Het gaat ondermeer om werk van Malevitsj, Tatlin en Kandinsky. Igor en Olga Toporovski houden vol dat hun verzameling van honderden kunstwerken uit de eerste helft van de twintigste eeuw authentiek is.  Uiteraard blijven ze dan ook achter de echtheid staan van de kunstwerken die ze aan het Museum voor Schone Kunsten hebben uitgeleend

Volgens Catherine de Zegher, de directeur van het MSK, is de verwijdering van de werken een tijdelijke maatregel.   Een internationaal samengestelde groep van kunsthistorici zal de echtheid van de tentoongestelde werken controleren.  Ondermeer minister van cultuur Sven Gatz heeft daar op aangedrongen.

"We willen de expertencommissie zo snel mogelijk aanstellen", zegt Catherine De Zegher. "Het onderzoek moet sereen kunnen verlopen.  We willen de commissie onbeperkt toegang bieden tot alle werken en zullen ze in functie daarvan ter beschikking houden in het depot van het museum.  De omstreden collectie wordt vervangen door werken uit de vaste museumcollectie."