VRT

Politie voert onderzoek naar anti-PKK-boekje in Antwerpse brievenbussen

Afgelopen weekend kregen duizenden Antwerpenaren een pamflet in de bus dat gericht is tegen de Koerdische partij PKK. Dat schrijft Gazet van Antwerpen. De toon is nogal extreem. De politie is met een onderzoek gestart.

"De verraderlijkheid en de wreedheid van de PKK", zo luidt de titel van een boekje dat afgelopen weekend in duizenden brievenbussen in en om Antwerpen belandde. Zowat 200 bladzijden dik, volledig gedrukt op glanspapier, met veel kleurfoto's binnenin. Het is geschreven door de Turkse publicist Adnan Oktar, onder het pseudoniem Harun Yahya. De toon is nogal extreem: de PKK wordt bloeddorstig en goddeloos genoemd, een strekking die goddeloosheid en terrorisme predikt.

Oktar wordt omschreven als een ultraconservatieve en antiwesterse sekteleider. Het is niet de eerste keer dat hij zijn publicaties verspreidt in Antwerpen. Eind vorig jaar, na de rellen tussen Turken en Turkse Koerden in de Brederodestraat, werd datzelfde boekje al eens rondgedeeld. Ook in 2016 belandde een andere publicatie van Oktar in sommige brievenbussen.

De Antwerpse lokale politie is met een onderzoek gestart. "Het is niet strafbaar om iets in de bus te steken, dat zien we dagelijks. Er zijn natuurlijk wel een aantal regels waaraan die dingen moeten voldoen, dat wordt onderzocht. Maar we kijken ook naar de inhoud, of daar geen strafrechtelijke dingen in staan", zegt woordvoerder Sven Lommaert aan Radio 2 Antwerpen.

Meest gelezen