Ruitenwasser redt nieuwe Banksy na vandalenstreek

In Hull heeft een ruitenwasser een nieuwe muurschildering van Banksy gered die na nauwelijks enkele dagen al door vandalen was beklad. Het gaat om een afbeelding van een kleine jongen op een ophaalbrug.

Afgelopen vrijdag glommen de inwoners van Hull in het Verenigd Koninkrijk nog van trots: met 2 foto's op Instagram had Banksy bevestigd dat een muurschildering op een ophaalbrug van zijn hand was.

De anonieme Britse kunstenaar had een afbeelding van een kleine jongen getekend die een zwaard trekt met een potlood aan de punt vastgebonden. "Draw the raised bridge" ("Haal de openstaande brug op") luidde het beschrift.

White spirit

Gisteravond was de pret al voorbij: vandalen hadden de afbeelding met witte verf beklad. Toen de plaatselijke ruitenwasser Jason Fanthorpe zag wat was gebeurd, ging hij meteen tot actie over.

Fanthorpe greep zijn ladder en ander gereedschap dat hij voor de volgende dag had klaargezet vast en trok naar de ophaalbrug. De verf was nog nat toen hij daar aankwam.

"Eerst probeerde ik de verf met gewoon water te verwijderen", vertelt hij aan de BBC. Dat gaf niet het gewenste resultaat en dus stapte hij over op white spirit. Verschillende omstaanders schoten hem te hulp.

Het resultaat is een verbleekte, maar toch herkenbare muurschildering. "Het is beter dan een vlek", zegt Fanthorpe. Het bestuur van Hull heeft intussen een beschermende laag plastic op de tekening aangebracht om nieuw vandalisme te vermijden.