Saïd Boumazoughe: "Drarrie is uniseks en universeel"

Vrijdag gaat "Drarrie in de nacht" in de KVS in Brussel in première, een theaterstuk naar de roman van Fikry El Azzouzi. "Ik heb het gevoel dat ik tot een nieuwe generatie hoor", zegt hoofdrolspeler Saïd Boumazoughe in "De ochtend" op Radio 1.

Vier vrienden die thuis niet meer binnen mogen en tijdens 1 nacht allerlei avonturen beleven: dat is in een notendop het opzet van "Drarrie in de nacht", het theaterstuk dat op 2 februari in de KVS in Brussel in première gaat.

Een van de hoofdrolspelers is Saïd Boumazoughe, bekend van onder meer het rappersduo SLM en de nieuwe film "Patser" van Adil El Arbi en Bilall Fallah. "De jongens ontmoeten elkaar in een wasserij", vertelt hij in "De ochtend" op Radio 1. "De nacht toont zich in verschillende gedaantes aan hen met personages als een prostituee en een junkie."

"Drarrie is straattaal. Oorspronkelijk is het een Arabisch woord voor kinderen. Jongeren hebben het vernederlandst. Het betekent zoveel als "vriend" of "gast". Mensen kunnen drarrie zijn zodra ze een band hebben, los van sekse, kleur of religie. Drarrie is uniseks en universeel. We zijn allemaal drarries bijeen."

Wie geen kansen krijgt, moet ze afdwingen

Saïd Boumazoughe

De KVS zet bewust in op meer diversiteit en daar is Boumazoughe blij om. "De verandering is er gekomen met de komst van Michael De Cock als artistiek leider. Vorig jaar heeft hij een statement gemaakt met "Malcolm X". Dat stuk had een erg diverse cast. Die lijn trekt hij nu voort."

Boumazoughe is blij dat hij deel kan uitmaken van die nieuwe lichting. "Voorheen had ik geen rolmodel of inspiratie. Nu heb ik het gevoel dat ik tot een nieuwe generatie hoor. Ik ben niet heilig of perfect, maar ik probeer mensen te inspireren. Ze moeten in hun dromen geloven, of ze nu kansen krijgen of niet. Wie geen kansen krijgt, moet ze afdwingen."