Jasper Jacobs
Jasper Jacobs

Sanofi neemt Gentse biotechbedrijf Ablynx over voor 3,9 miljard euro

Het Franse farmaconcern Sanofi neemt het Gentse biotechbedrijf Ablynx over voor 3,9 miljard euro, of 45 euro per aandeel. Dat melden beide bedrijven. De overname werd unaniem goedgekeurd door de raden van bestuur van Sanofi en Ablynx. Begin januari deed het Deense farmabedrijf Novo Nordisk nog een bod op Ablynx, maar het is dus Sanofi dat er nu mee aan de haal gaat. 

Begin deze maand meldde Novo Nordisk dat het in december een bod van 2,6 miljard euro had uitgebracht op Ablynx. De grootste insulineproducent ter wereld bood tot 30,5 euro per aandeel: 28 euro cash en nog eens 2,5 euro per aandeel indien het bedrijf succes heeft met twee geneesmiddelen waar het aan werkt. Ablynx repliceerde toen dat het bod, dat al hoger was dan een eerste bod in december, het bedrijf "fundamenteel onderwaardeerde".     

Het Franse Sanofi gaat nu met Ablynx aan de haal. Sanofi brengt een openbaar overnamebod uit op alle uitstaande gewone aandelen, warrants en converteerbare obligaties van Ablynx in contanten.  Na het bod van Sanofi laat Novo Nordisk in een persbericht weten dat het niet van plan is om nog een hoger bod uit te brengen.

Het bod van Sanofi ligt 21 procent boven de slotkoers van het aandeel Ablynx vrijdag en 112 procent boven de slotkoers van het aandeel op 5 januari. De transactie zal naar verwachting rond zijn aan het einde van het tweede kwartaal van dit jaar.  

Ablynx is actief in de ontwikkeling van Nanobodies, gepatenteerde therapeutische eiwitten gebaseerd op enkel-keten antilichaamfragmenten, die de voordelen combineren van medicijnen gebaseerd op conventionele antilichamen en kleine chemische moleculen.     
Het Ablynx-aandeel op de Brusselse beurs wordt vanmorgen geschorst, meldt de FSMA.

Jasper Jacobs