Hoogwater in Bougival, ten westen van Parijs AFP or licensors

Seine bereikt piek van 5,84 meter, wateroverlast kan nog tijd aanslepen

In Parijs heeft het peil van de Seine afgelopen nacht zijn piek bereikt van 5,84 meter. Normaal zal het waterpeil nu zakken, maar wel erg langzaam waardoor de overlast nog een hele tijd kan aanslepen. Een belangrijke metrolijn blijft alvast tot volgende maandag dicht. 

5,84 meter, dat is meer dan 4 meter boven het normale peil, maar een heel stuk lager dan tijdens de overstromingen in 2016, toen het waterpeil piekte op 6,10 meter. En het komt zelfs niet in de buurt van het record van de historische overstromingen in 1910, toen het waterpeil van de Seine 8,62 meter bereikte.

Gisteren reikte het water tot de dijen van de Zouaaf, het beroemde standbeeld in de Seine dat bij (dreigende) overstromingen zowat als maatstaf dient. Op de overstroomde oevers baden bomen en lantaarnpalen in het water. Alleen vissers en avonturiers waagden zich op die locaties.

Avonturiers, die zijn er wel: twee personen die zich zaterdag in een opblaasbare kano op de rivier hadden gewaagd, werden geverbaliseerd. De autoriteiten hameren erop dat "het verboden is, maar vooral ook extreem gevaarlijk om te kanoën of te zwemmen in de Seine". 

Intussen blijft ook een drukke Parijse metrolijn dicht, en dat al zeker tot maandag 5 februari. 1.500 mensen blijven geëvacueerd en in het oosten van Parijs zitten nog altijd 1.500 huizen zonder stroom. 

Het water zal nu stilaan gaan zakken, maar omdat dat erg langzaam zal gebeuren, zal de wateroverlast nog een hele tijd aanslepen. "En dan hebben we het over verschillende weken", klinkt het bij de veiligheidsdiensten.