Video player inladen ...

Spaans Grondwettelijk Hof "last minute" bijeen over wettelijkheid  aanstelling Puigdemont via videoverbinding

Dinsdag om 13 uur, amper twee uur voor de start van de plenaire zitting in het Catalaanse parlement, buigt het Spaans Grondwettelijk Hof zich over de vraag of Puigdemont de zitting al dan niet via een videoverbinding mag bijwonen. Als Puigdemont niet aanwezig is in het Catalaanse parlement is zijn aanstelling niet wettelijk.

Dinsdag om 15 uur komt het Catalaanse parlement bijeen om Carles Puigdemont aan te stellen als nieuwe minister-president van Catalonië. Het is nog onduidelijk of de kandidaat-minister-president wel zal afreizen naar Barcelona. In Spanje loopt hij nog steeds het risico gearresteerd te worden. 

Puigdemont had eerder al gevraagd of hij via een videoverbinding vanuit  Brussel het parlement kan toespreken om zijn beleidsplan uit te leggen en het vertrouwen van het parlement te vragen. Het Grondwettelijk Hof liet eerder weten dat dit niet mogelijk is. Enkel als Puigdemont persoonlijk aanwezig is in het parlement is zijn aanstelling wettelijk.

Maar nu lijkt het Spaans Grondwettelijk Hof op die beslissing terug te komen. Nu de kandidaat-minister-president geen vrijgeleide krijgt naar Barcelona, buigt het Grondwettelijk Hof zich opnieuw over de wettelijkheid van een videoverbinding.

De rechters komen dinsdag om 13 uur samen, dat is amper twee uur voor de zitting in het Catalaanse parlement van start gaat. Het is nu maar de vraag of de rechters het eens worden over de kwestie, of de uitspraak op tijd komt en of Carles Puigdemont toch eventueel nog afreist naar Catalonië.