Tongerse gevangenis sluit eind 2019

Tegen het einde van 2019 zal de gevangenis van Tongeren definitief worden gesloten. Dat schrijft Het Belang van Limburg en is bevestigd aan onze redactie.  Op dit moment verblijven er een 25-tal illegalen en 13 jongeren. In de gevangenis werken 28 mensen.

De gevangenis van Tongeren was de allereerste gevangenis in ons land waar gedetineerden in aparte cellen werden opgesloten. Na 161 jaar ging de gevangenis in 2005  dicht. De 70 gedetineerden werden overgebracht naar de nieuwe gevangenis van Hasselt en het gebouw in Tongeren werd het decor van de film "De hel van Tanger".

Na de filmopnames werd het gebouw als museum uitgebaat door het Gallo-Romeis museum, maar in 2009 ging het opnieuw open om minderjarige delinquenten op te sluiten.

Vandaag verblijven er twee groepen: beneden zitten 13 uit handen gegeven jongeren die een misdrijf hebben gepleegd en als volwassenen zullen worden berecht. Boven zitten er een 25-tal illegale gedetineerden die zullen worden uitgewezen.

"Afschuwelijke leefomstandigheden"

De voorbije jaren kwam er veel kritiek op de leefomstandigheden in de jeugdgevangenis van Tongeren. Verschillende jeugdrechters noemden die leefomstandigheden "afschuwelijk" en eisten een sluiting. De kinderrechtencommissaris sprak van een "tikkende tijdbom". 

De jongeren zullen in 2019 verhuizen naar de instelling in Everberg en het Directoraat-Generaal Penitentiaire Inrichtingen zal een plan opstellen om de uitstroom van het personeel in Tongeren te regelen. "Bij het opstellen van dat plan zal in de mate van het mogelijke rekening worden gehouden met de wensen van de medewerkers in Tongeren en dat zal tijdig worden gecommuniceerd", aldus minister van Justitiei Koen Geens (CD&V) in Het Belang van Limburg.