Tragische tiara van Lusitania pronkstuk op expo in Londen

Het Victoria and Albert Museum in Londen stelt vanaf zaterdag een opmerkelijk juweel tentoon. Het gaat om een tiara van Cartier die in 1915 van de Lusitania is gered nadat een Duitse duikboot het schip had getorpedeerd.

Een duizelingwekkende tiara vol diamanten en parels: dat is de blikvanger van "Ocean liners: speed and style", een tentoonstelling die zaterdag de deuren opent in het befaamde Victoria and Albert Museum in Londen.

Aan het kostbare juweel hangt een opmerkelijke geschiedenis vast. Het is in 1909 bij Cartier besteld door de Canadese bankier en scheepsmagnaat Sir Hugh Allan als geschenk voor zijn echtgenote Marguerite.

In mei 1915 was Marguerite een passagier op de Lusitania tijdens een reis van New York naar Liverpool. Ze had niet alleen 2 van haar 3 jonge dochters aan boord meegebracht, ze had ook de tiara ingepakt.

Toen al was de Lusitania legendarisch als een van de grootste en snelste schepen van zijn tijd. Hoewel WO I op dat moment al volop woedde, bleef het passagiers over de Atlantische Oceaan vervoeren.

18 minuten

Op 7 mei wist een Duitse duikboot de Lusitania met een torpedo te raken. Het schip zonk in nauwelijks 18 minuten. 1.198 van de 1.962 opvarenden kwamen om het leven. De tragedie veroorzaakte vooral in de VS veel ophef en galvaniseerde de publieke opinie tegen de Duitsers.

Marguerite overleefde de ramp, net als haar dienstbodes. Een van hen had de tiara onder haar kleren verborgen waardoor hij eveneens van het schip geraakte. De dochters van Marguerite hadden minder geluk: zij verdronken allebei.

Het echtpaar Allan zou ook zijn enige zoon verliezen tijdens WO I. Later zou Marguerite haar enige overgebleven dochter 15 jaar overleven vooraleer ze zelf stierf in 1957.

De tiara ging in november 2015 bij Sotheby's onder de hamer. Hij bracht toen 500.000 pond (bijna 570.000 euro) op, bijna 2 keer de geschatte waarde.