AP

Turkije pakt 300 mensen op die kritiek uiten op offensief in Afrin

De Turkse politie heeft meer dan 300 mensen opgepakt die zich op de sociale media kritisch hadden uitgelaten over het Turkse offensief tegen de Koerdische enclave Afrin in Syrië. Bij de opgepakten zijn politici, journalisten en activisten.   

Operatie "Olijftak", zoals het offensief in het noordwesten van Syrië heet, is tien dagen geleden begonnen. De Turkse regering had meteen al gewaarschuwd dat wie kritiek zou uiten op de militaire operatie of er valse informatie over zou verspreiden, zou worden vervolgd.  

Sinds de start van de militaire operatie zijn er berichten over aanhoudingen. Het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken maakte vandaag bekend dat er sinds het begin van het offensief 311 mensen opgepakt zijn, onder wie politici, journalisten en activisten. Hen wordt "het verspreiden van terroristische propaganda" aangewreven.  

"Verraders"

Vorige week noemde de Turkse president Erdogan 170 ondertekenaars van een brief met kritiek op het offensief al "verraders". In de brief riepen onder andere gewezen ministers, acteurs en schrijvers de regering op om een einde te maken aan het offensief in Afrin.

Ook tegen de Turkse Unie van Artsen loopt intussen een onderzoek, nadat deze vorige week een verklaring had gepubliceerd waarin impliciet kritiek wordt geuit op het offensief, dat "een probleem is voor de volksgezondheid".

"Heksenjacht"

Verschillende organisaties hebben al hun bezorgdheid geuit over de vrijheid van meningsuiting in Turkije. De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch hekelt de "onverdraagzaamheid ten aanzien van kritiek" van de Turkse autoriteiten.  

De in Parijs gevestigde journalistieke belangenorganisatie Reporters Without Borders spreekt van een "heksenjacht" op critici.

Het Turkse offensief in Afrin is vooral gericht tegen de Koerdische YPG-militie. Ankara ziet die als een verlengstuk van de Turks-Koerdische afscheidingsbeweging PKK. Turkije is beducht voor de invloed van Koerdische strijders in het grensgebied met Syrië.

Sinds 2012 hebben de Koerden al een autonome regio, Rojava, gevestigd in het noordoosten van Syrië, langs de grens met Turkije. Turkije wil voorkomen dat verschillende Koerdische enclaves met elkaar worden verbonden.