Unieke antieke tempel in Syrië ernstig beschadigd door Turkse luchtaanvallen

Bij het Turkse offensief op de Koerdische enclave Afrin in Syrië is een unieke antieke tempel ernstig beschadigd. Dat zeggen het Syrische regime en het in Londen gevestigde Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. De tempel is beroemd om zijn enorme basalten leeuwenbeelden.   

Bij luchtaanvallen van het Turkse leger werd de archeologische site van Ain Dara, zo'n 10 kilometer ten zuiden van de stad Afrin, getroffen. Op beelden die online zijn verspreid is te zien hoe een krater is geslagen middenin de site. De tempel van Ain Dara is volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten voor 60 procent vernield.

De tempel van Ain Dara dateert uit de tiende en negende eeuw voor Christus en is enig in zijn soort. Het is een neo-Hettitische tempel, die vermoedelijk gewijd was aan Ishtar, de Semitische godin van de vruchtbaarheid. Opmerkelijk is dat de tempel is uitgevoerd in basaltsteen. Vier leeuwen flankeren de ingang. Over de vier muren van de tempel loopt een fries met in bas reliëf uitgevoerde leeuwen en gevleugelde sfinxen.

Onder: foto's voor en na:

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Maamoun Abdul Karim, het voormalige hoofd van het regeringsdepartement voor oudheden, zegt dat de verwoesting van Ain Dara "van een vergelijkbaar wreed niveau is" als die van Palmyra, de Romeinse site die vernield werd door IS.

Het departement veroordeelt de aanval. "De aanval illustreert de haat en barbarij van het Turkse regime ten opzichte van de Syrische identiteit en tegenover het heden, verleden en de toekomst van het Syrische volk", klinkt het.