Jonas Hamers / ImageGlobe

Douane int onbetaalde boetes op parking rechtbank 

In Veurne zijn een 50-tal bestuurders die al veroordeeld waren voor een verkeersovertreding en daarna een tweede keer in de fout gingen, opnieuw voor de rechter verschenen. Initieel kregen ze een straf met uitstel, nu riskeren ze een effectieve straf. Opvallend: op de parking van de rechtbank was er een verkeerscontrole van de douane om de openstaande boetes van de bestuurders te innen. 

In de politierechtbank van Veurne moesten vanmorgen 51 autobestuurders voorkomen op een themazitting. Het gaat om bestuurders die zo'n vier jaar geleden betrapt werden toen ze te snel reden, dronken reden of een andere verkeersovertreding begingen. Ze kregen daar toen een straf met uitstel voor, maar gingen binnen een periode van drie jaar opnieuw in de fout. Het uitstel dat ze toen kregen wordt nu omgezet naar een effectieve straf.

Zo kreeg een jongeman uit Diksmuide een effectieve celstraf van drie maanden nadat hij in 2016 betrapt was op rijden onder invloed van alcohol, terwijl hij in 2013 al een straf met uitstel had gekregen voor rijden onder invloed van drugs en een vluchtmisdrijf. Hij kreeg toen ook een boete van 1.800 euro met uitstel, een boete die nu effectief wordt.

230.000 euro aan ongeïnde boetes

Maar opvallend: aan de themazitting is ook een verkeerscontrole van de douane gekoppeld. De douane heeft namelijk op voorhand alle beklaagden die vandaag moeten voorkomen gescreend. En wat blijkt? Zij moeten samen liefst 230.000 euro aan openstaande boetes betalen.

Wat betekent dat concreet? "Wanneer een van de bestuurders de parking van de rechtbank oprijdt, en de camera automatisch een nummerplaat herkent, worden zij voor of na de zitting onderworpen aan een controle", zegt procureur Filiep Jodts. "Dan moeten ze hun openstaande verkeersboetes meteen betalen, of hun auto wordt getakeld." Zo hadden twee vrouwen die vanmorgen moesten voorkomen respectievelijk 57.000 en 51.000 euro aan openstaande boetes. Zij zijn hun auto kwijt.

Meest gelezen