Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Nummer 2 van de FBI Andrew McCabe stapt op

Andrew McCabe, de nummer 2 van de Amerikaanse federale politiedienst FBI, is met directe ingang opgestapt uit zijn functie. McCabe werd al langer bekritiseerd door de Amerikaanse president Donald Trump. Hij is de tweede hoge FBI-functionaris die vertrekt, nadat de vroegere directeur James Comey vorig jaar was ontslagen.

McCabe kon in de loop van maart met pensioen gaan, maar had nog genoeg vakantiedagen over tot de geplande vertrekdatum. Strikt genomen is zijn vertrek dus geen ontslag.

McCabes vertrek volgt op toenemende kritiek van de Amerikaanse president Donald Trump. Volgens Amerikaanse media is hij onder druk van Trump opgestapt.  

Toch zegt Witte Huis-woordvoerster Sarah Sanders dat "deze beslissing niet is genomen door het Witte Huis".

Kritiek

Trump had al langer kritiek op McCabe, onder meer omdat zijn vrouw geld ontvangt van een politieke organisatie die banden heeft met Hillary Clinton. Daardoor stelde de president zich vragen over zijn neutraliteit in het onderzoek naar het emailschandaal rond Clinton.

Trump nam McCabe vaker openlijk in het vizier. Zo vroeg hij zich op Twitter af wanneer hij met pensioen zou gaan, of bekritiseerde zijn minister van Justitie Jeff Sessions omdat hij McCabe niet aan de kant zette. Hij verweet McCabe ook bevriend te zijn met James Comey.

McCabe werkte 20 jaar voor de FBI. Vorig jaar werd hij even aangesteld als waarnemend hoofd van de dienst na het ontslag van James Comey, die het onderzoek leidde naar mogelijke samenwerking van de Trump-campagne met Rusland.