Was je oren voor de "Week van de Klank" in Brussel

Hoe klinkt de stad? Dat valt de hele week ontdekken in in Brussel. Het gaat over lawaai, maar ook over de poëtische kant van stadsgeluiden. Zondag staat componist John Cage in de belangstelling; hij omarmde de klank van de stad.

90 dB

De stad: dat is vaak ergernis door teveel lawaai, van overbodige muziek over wegenwerken tot voorbijrazende auto’s en gillende trams. In de Botanique gaat het op dinsdag 30 januari over “gehoorgezondheid” en geluidsniveaus. Je kan er muziek beluisteren op verschillende sterktes; er is ook aandacht voor Label 90dB, dat wil zeggen gemiddeld 90 dB per uur, een niveau dat nog aanvaardbaar is voor uw oren en dat door het Brussels Gewest wordt gesteund. Tussen twee haakjes: in Vlaanderen is het maximale niveau op bijvoorbeeld een festival 100 dB gemiddeld per uur.

De klank van de stad

“Oorkanaal/Canal Sonore” is een audiovisuele compositie met de geluiden van de Gentse Kanaalzone, van de hand van Jürgen De Blonde en Kobe Wens.  Ook de leerlingen audiokunst van de Academie van Anderlecht gingen op zoek naar verborgen geluiden in Brussel en toverden die om tot klankcomposities of soundscapes onder de titel "Onhoorbare Steden".   
Woensdag 31/1 in De Centrale for Contemporary Art in Brussel, niet toevallig een vroegere elektriciteitscentrale. 

Dichter Astrid Haerens stelt haar project “Stadsklanken” voor. Afgelopen zomer vatte ze met een oude caravan post op verschillende plekken in haar gemeente Elsene. Ze voerde gesprekken met jan en alleman over geluid. Het resultaat - in klank en poëzie - heeft Haerens in een stadswandeling gegoten. Die kunt u met een smartphone ontdekken, of in aanwezigheid van de dichter zelf, op zaterdag 3 februari.

In het Muziekinstrumentenmuseum vind je "The Human Organ" van kunstenaar Jo Caimo, aangestuurd door het ritme van de ademhaling van maximaal 10 personen. Hun adem wordt vertaald in elektrische pulsen,  draadloos verbonden met de verschillende tonen van het pijporgel. Collectief ademen en muziek maken dus.

In het Conservatorium staat een concert met diepe bastonen op het programma, goed om geluidsgolven en -trillingen aan den lijve te ondervinden.  Aan de VUB zet een kenner uiteen hoe merken en producten kunnen klinken. Sonic branding in vakjargon. 

John Cage

De Amerikaan John Cage wordt wel eens de componist van de stilte genoemd. Hij schreef het stuk “4 ’ 33”” waarbij de pianotoetsen niet worden aangeraakt. Dat levert niet enkel muzikale stilte op, maar hij omarmde ook alle geluiden uit de zaal en de omgeving. Het was en is een uitnodiging tot scherp en aandachtig luisteren. 

In Flagey is het op zondag 4 februari Cage-dag, met lezingen, workshops en concerten met muziek van Cage. De hele week loopt er ook een tentoonstelling. Het heel uitgebreide programma van de Week van het Geluid vindt u hier.