West-Vlaamse bouwvakker is "doodziek"

Het was een apart gezicht: een bouwvakker die in zijn ziekbed van Oekene naar het AZ Delta in Roeselare werd gereden. Natuurlijk ging het om een actie. De christelijke vakbond wou hiermee de aandacht vestigen op de verschillende loons- en arbeidsvoorwaarden binnen Europa die de bouwsector verzieken.

Er wordt de laatste drie jaar meer gebouwd en toch verloren er in onze provincie in die tijd zo'n 140 West-Vlaamse bouwvakkers hun job. Omdat de bouwsector veel meer kiest voor bouwvakkers uit Oost-Europa, want die kosten veel minder. ACV- secretaris Dominiek Lafaut zegt dat de christelijke vakbond niets tegen buitenlandse werknemers heeft.

Maar wie bij ons werkt, zou dat moeten doen tegen hetzelfde loon en met dezelfde arbeidsvoorwaarden. Maar de vakbond stelt vast dat de werkgevers massaal kiezen voor buitenlandse werknemers die goedkoper en flexibeler zijn en dat zet het statuut van de Belgische bouwvakker onder druk, maakt hem "doodziek".

Geen actie tegen AZ Delta

Bij het ziekenhuis AZ Delta is een werf, met buitenlandse werknemers. Maar de vakbond zegt dat ze het niet op die werf gemunt heeft, dat het veeleer gaat om een symbolische actie.