Ruim half miljoen herdenkingstoeristen bezochten Westhoek in 2017

515.000 herdenkingstoeristen hebben vorig jaar de Westhoek bezocht, dat is 15 procent meer dan in 2016. Dat blijkt uit cijfers van Westtoer. Er is veel interesse uit eigen land, en er is een sterke toename van het aantal buitenlandse bezoekers. Ook Vlaamse scholen zijn hun weg blijven vinden naar het WOI-erfgoed. Sinds de start van de herdenking in 2014 brachten al bijna 2,3 miljoen mensen een bezoek aan de Westhoek.

Centraal vorig jaar stond de herdenking van 100 jaar Slag bij Passendale (31 juli tot 10 november), voorafgegaan door de herdenking van de Mijnenslag bij Mesen (7 tot 14 juni). Er werd meermaals hulde gebracht door en voor de verschillende nationaliteiten die bij deze veldslagen betrokken waren, met als hoogtepunt de grootse herdenking in Ieper op 30 juli en in Zonnebeke op 31 juli.

Het tentoonstellingsproject ‘1917. Totale Oorlog in Vlaanderen’ omkaderde deze herdenkingen met zes tentoonstellingen en diverse infomodules op verschillende plaatsen in de Westhoek. 

Grote internationale belangstelling

De talrijke plechtigheden in 2017 voor onder meer Britten, Ieren, Canadezen,
Australiërs en Nieuw-Zeelanders hebben hun effect niet gemist.

Er was een toename van het aantal buitenlandse bezoekers van 13 procent ten opzichte van 2016. De belangrijkste buitenlandse landen blijven het Verenigd koninkrijk (34 procent) en Nederland (9 procent).

15.000 Canadezen brachten in 2017 een bezoek aan het WOI-erfgoed. Opvallend is de sterke aanwezigheid van de Ieren in 2017, met ongeveer 6.000 bezoekers. De Mijnenslag in 1917 heeft voor de Ieren een belangrijke symbolische waarde. 

Meeste bezoekers zijn Vlamingen

De meeste Belgische bezoekers van het WOI-erfgoed in de Westhoek zijn Vlamingen (93%). Het gevarieerde aanbod aan tentoonstellingen,  afgewisseld met unieke herdenkingsplechtigheden, wist vooral meer individuele bezoekers aan te trekken. Ook Vlaamse scholen zijn hun weg blijven vinden naar het WOI-erfgoed.

2018 wordt bijzonder

De land art installatie van het project ComingWorldRememberMe
in het provinciaal domein De Palingbeek krijgt dit jaar een centrale rol. 
Daarnaast staan er nog enkele unieke tentoonstellingen en
herdenkingsevenementen op stapel, en is er de 100ste verjaardag van Wapenstilstand op 11 november.