Maxime Anciaux - All rights reserved

Ontgeuren tegen eenzaamheid

De eenzaamheid van rusthuisbewoners verminderen, dat was de drijfveer van de zorgdenktank Patient Room of the Future uit Poperinge. De denktank heeft een spray ontwikkeld die de typische onaangename geur in rusthuizen wegneemt. Familieleden zullen daardoor meer en langer op bezoek komen, gelooft Jan Van Hecke van de denktank. Het bericht staat in de Standaard. 

U kent ongetwijfeld het weeë, onaangename luchtje dat in rusthuizen hangt, zo typisch voor een omgeving waar oude mensen leven. Of het bezoekers afschrikt is niet echt onderzocht, maar Jan Van Hecke gelooft toch dat de rusthuisbewoners meer familieleden zouden zien als die de muffe geur er niet bij hoefden te nemen. Daarom heeft zijn denktank een spray ontwikkeld die geuren kan neutraliseren.

Nanotechnologie

De spray is een vernuftig staaltje van nanotechnologie. Je spuit de moleculen op een harde ondergrond - op tapijt werkt het minder goed - en als er over wordt gelopen barsten ze open. De moleculen nemen alle geuren in de omgeving op en neutraliseren ze. "De spray is niet specifiek in een rusthuis getest", zegt Jan Van Hecke, "maar wel in ons onderzoekscentrum in Poperinge. We brachten grote groepen mensen samen in een ruimte en na hun vertrek gebruikten we de spray. Niemand kon nog ruiken dat er iemand in het lokaal was geweest."

Geen luchtverfrisser

De spray is iets anders dan een luchtverfrisser. Van Hecke: "Geur is erg persoonlijk en subjectief, de ene ruikt graag citroen, de andere vindt die geur hinderlijk. Daarom hebben we gezocht naar een technologie die niets toevoegt, maar die de geur die er hangt neutraliseert. Met een spuitbus kom je een heel jaar toe want je hoeft de spray maar om de zes maanden te gebruiken. De moleculen zijn zo gemaakt dat ze op verschillende momenten opengaan, sommige pas na drie maanden bijvoorbeeld. Een harde ondergrond - tegels of parket - is het meest geschikt want op tapijt worden ze minder platgetrapt. En de moleculen plakken aan de grond, ook na een schoonmaakbeurt blijven ze netjes zitten. 

Eenzaamheid

Psychologe Chantal Van Audenhove, die met het centrum Lucas ook onderzoek doet naar zorg voor ­ouderen, is zeer te spreken over de uitvinding. "Eenzaamheid bij ouderen is een onderschat probleem, bezoek krijgen van kinderen en kleinkinderen is zo belangrijk voor wie in een rusthuis woont. En het klopt dat een slechte geur mensen weg kan houden." Ze ziet nog manieren om ouderen uit hun isolement te halen en hun leven aangenamer te maken. "De tijd dat een rusthuis een ziekenhuis was, ligt achter ons. Waarom bijvoorbeeld geen ruimte inrichten waar kinderen kunnen spelen? En laat de geur van verse soep of pannenkoeken tot op de kamers doordringen, het zal het welbehagen en de eetlust van de ouderen bevorderen."