Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

"Joe three sticks": de nieuwe Kennedy is opgestaan

Een nieuwe Kennedy treedt voor het voetlicht. Na de State of the Union van president Donald Trump, de jaarlijkse troonrede voor het Amerikaanse Congres, spreekt Joe Kennedy namens de Democraten. "Ik zie de nieuwe Kennedy mogelijk al kandidaat zijn voor het vicepresidentschap", zegt Kennedy-watcher Flip De Mey in "De wereld vandaag" op Radio 1.

Joe Kennedy III is een telg uit de bekendste politieke dynastie van de Verenigde Staten. Joe Kennedy "the third" is de kleinzoon van Robert "Bobby" Kennedy en achterneef van president John F. Kennedy. Kennedy is momenteel afgevaardigde uit Massachusetts en heeft zich al geprofileerd als geheid tegenstander van Trump.

"Joe Three Sticks"

Wordt dit de grote nieuwe Kennedy? Flip De Mey schreef twee boeken over John F. Kennedy en volgt de politieke familie op de voet. "De kop van Joe is in ieder geval heel herkenbaar, een echte Kennedy. Hij heeft de karakterkop van Bobby Kennedy en er is dat opvallende roodbruine haar. Een bijnaam is er ook al: "Joe Three Sticks"."

De naam Kennedy is legendarisch in de VS, maar sinds de mislukte carrière van Edward Kennedy geen garantie meer op succes. Flip De Mey: "Het is een voordeel om aandacht te krijgen. Het is startkapitaal om als Kennedy te mogen beginnen. Maar het is ook een nadeel. Alle ogen zijn op hem gericht. Hij kan zich niets veroorloven. Zijn tegenstanders gaan alles uitpluizen, nog meer omdat het een Kennedy is."

Sociaal werk om elitaire af te vijlen

De Democraten vinden het moment gekomen om de pion Kennedy naar voren te schuiven. Flip De Mey: "Joe Kennedy zit al vijf jaar in het Huis van Afgevaardigden. Hij heeft er al die tijd een ondergeschikte rol gehad. Het lijkt ook of hij bewust heeft gewacht om zich scherp te profileren. Het is de eerste keer dat hij "prime time" krijgt. Of hij zich echt gaat kunnen profileren met deze tekst, betwijfel ik. Alles is tot in de puntjes doorgesproken met de partij."

"Hij spreekt Spaans en dat is goed om de Hispanics te bereiken. Hij heeft een elitaire Harvard-opleiding. Maar hij is sociaal werk gaan doen, om het elitaire af te vijlen. Hij weet waar hij mee bezig is. Zijn politieke ambitie is duidelijk. Hij weet ook maar al te goed dat de Democraten nieuw bloed zoeken. Met zijn 37 is hij nog heel jong. John F. Kennedy werd op zijn veertigste president. Maar die tijden liggen lang achter ons”, aldus De Mey.

Rest de vraag: komt er met Joe Kennedy III toch nog een Kennedy als president? De Mey: "Een kandidatuur voor het presidentschap lijkt wat vroeg. Maar kandidaat om vicepresident te worden, dat lijkt niet onwaarschijnlijk."

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.