Video player inladen ...

“Risico dat nieuw lustmedicijn voor vrouwen seks problematiseert”

Een nieuw medicijn dat het libido van vrouwen kan opkrikken. Wetenschappers zijn ermee bezig en u kan zich voorstellen dat, als het er ooit komt, de farmaceutische industrie zo’n pilletje graag zal verkopen. Seksuologe Rika Ponnet hoopt dat het er niet voor zal zorgen dat vrouwen zich verplicht gaan voelen om zo’n pil te slikken. Dat zegt ze in “Van Gils en Gasten”.

Wetenschappers van de universiteit van Luik hebben het nieuwe medicijn succesvol getest bij muizen, en gaan nu naar de volgende fase: het testen op mensen. Een injectie met het kisspeptine-hormoon zou het libido van vrouwen kunnen verhogen. 

Als de “viagra voor vrouwen” ook bij mensen aanslaat, wordt het waarschijnlijk zo snel mogelijk op de markt gebracht om te verkopen als zoete broodjes. Want in elke relatie zit het libido van één van de partners wel eens lager dan dat van de andere.

“Er is veel seksueel lijden. Veel mensen liggen in de knoop met hun seksualiteit en hun seksuele beleving. In die zin ben ik absoluut fan van dit onderzoek”, zegt seksuologe Rika Ponnet in “Van Gils en Gasten.” "Er zal zeker een groep mensen gebaat zijn met zo'n medicijn."

Tegelijk heeft Ponnet ook bedenkingen: “Bij voorgaande middelen hebben we altijd weer gezien dat die door de farma-industrie heel hard in de markt worden gezet. En daardoor vaak de seksualiteit van de vrouw of mens problematiseert of overmedicaliseert om te kunnen verkopen.”

Koppels die het weinig of nooit doen en daar gelukkig mee zijn, dat hoeft geen probleem te zijn.

Rika Ponnet, seksuologe

In de media verschijnen dikwijls onderzoeken over hoe vaak koppels seks hebben. En dat we het tegenwoordig steeds minder vaak doen. “Seks is iets geworden dat vaak in de prestatiesfeer zit. We focussen altijd weer op hoe vaak mensen het doen per week. Terwijl koppels die het één keer per maand doen, of nooit, en daar gelukkig mee zijn, dat hoeft geen probleem te zijn.”

Ook minister van Onderwijs Hilde Crevits treedt Ponnet bij: “Ik zou niet willen dat de indruk gewekt wordt dat je met een pilletje alles kan oplossen. Ik vind intimiteit in een relatie ook heel belangrijk. Als je een slechte relatie hebt, dan zal een pilletje niet veel helpen.”

Hoe dan ook zit de ontwikkeling van het nieuwe medicijn voorlopig nog in de puur wetenschappelijke fase. De universiteit van Luik zoekt hiervoor vrouwen met een laag libido voor de eerste proeven op mensen.