Video player inladen ...

Allemaal Amerikaan: oog in oog met Frank Staples

Vanaf vandaag laat onze Amerikacorrespondent Björn Soenens elke week een gewone Amerikaan aan het woord. Dit is het verhaal van Frank Staples,  39 jaar, uit Stringtown, Indianapolis. 

VS-correspondent Björn Soenens reist op zijn reportagereizen kriskras door Amerika en komt veel gewone Amerikanen tegen. Ieder heeft zijn verhaal en onze man tekent die graag op.  In de loop der weken en maanden zullen de korte videoverhalen van al die Amerikanen een soort staalkaart vormen van de Verenigde Staten, een doorsnee van de diversiteit.  Een soort State of the Union.

Hoe staat het land ervoor? Wat denken de gewone Amerikanen zelf? Waar dromen Amerikanen van? Wat hopen ze? Waar zijn ze bang voor? Hoe kijken ze naar hun eigen leven? In korte videogetuigenissen vertellen ordinary Americans – terwijl ze recht in de camera kijken - wie ze zijn, waar ze vandaan komen, en wat ze verwachten van hun leven. 

Elke Amerikaan kijkt u recht in de ogen, zoekt contact met u, kijker. 

"Allemaal Amerikaan" brengt u elke week één verhaal van minder dan twee minuten. Elke Amerikaan kijkt u recht in de ogen, zoekt contact met u, kijker. Amerikanen die zich op een mooie, kwetsbare manier blootgeven, en hun dromen en angsten met u willen delen. Deel gerust de verhalen met uw vrienden en kennissen al dan niet via sociale media.

Maak kennis met Amerika op een andere manier. Misschien zult u in de spiegel kijken, misschien ook niet. Komt u wat dichterbij. Zie, het zijn net mensen! Eenheid in verscheidenheid. Uit velen één.

Frank Staples (39) bijt de spits af

Dit is het verhaal van Frank Staples,  39 jaar, uit Stringtown, Indiana. Het is een arme buurt in de buitenwijken van Indianapolis. Frank werkt als ploegleider bij een fabriek die airconditioners maakt, Carrier uit Indianapolis. Frank heeft een bewogen leven geleid. Hij was lid van een straatbende die drugs dealde. Hij heeft mensen zien vermoorden, en laat in het midden of hij zelf iemand heeft omgebracht.

Hij verwacht niet dat hij lang zal leven. Je ziet het ook in zijn ogen. Frank is ziek.

Frank verzamelt wapens, hij heeft 32 pistolen en geweren. Hij werkt, maar op zijn loon wordt voor één derde beslag gelegd. Frank heeft 2 miljoen dollar schulden, heeft geen ziekteverzekering en kan zijn hospitaalfacturen niet betalen. Hij ligt ook al maanden achter met de alimentatie voor zijn drie kinderen. Hij heeft vijf hartaanvallen overleefd. Hij heeft diabetes maar heeft amper genoeg geld om aan insuline te geraken. Hij verwacht niet dat hij lang zal leven. Je ziet het ook in zijn ogen. Frank is ziek.

Hij leeft nu bij zijn moeder, want zijn huis is hij kwijt geraakt aan schuldeisers. Tot een paar jaar geleden was hij verslaafd aan drank en pillen. Hoe Frank het allemaal overwon en blijft aankunnen, is een raadsel. Zijn vader stierf op zijn 49e na acuut hartfalen. Zijn broer pleegde een paar jaar geleden zelfmoord. En toch, maak kennis met deze sterke man, een mentaal onverwoestbare kerel. Een strijdbare man. Een van de vele worstelende Amerikanen. Meet Frank Staples