Amazon, Berkshire Hathaway en JPMorgan Chase & Co. gaan samen ziekteverzekering uitbouwen

Drie grote Amerikaanse bedrijven, Amazon, Berkshire Hathaway en JPMorgan Chase en Co. gaan samen een onafhankelijk bedrijf oprichten om hun werknemers in de Verenigde Staten een betere ziekteverzekering aan te bieden. Volgens de bedrijven is samenwerking belangrijk en hangen de stijgende ziektekosten als een soort zwaard van Damocles boven de Verenigde Staten.

De Verenigde Staten hebben geen sociale zekerheid, zoals wij die kennen. Het Amerikaanse systeem is een kluwen van overheidsprogramma's, particuliere en non-profit-verzekeringsmaatschappijen en liefdadigheid. Veel bedrijven bieden voor hun werknemers een oplossing aan, maar dat wordt voor veel werkgevers te duur. De drie reuzen Amazon, Berkshire Hathaway en JPMorgan Chase en Co. gaan nu samenwerken om de kosten te drukken.

Met hun nieuwe gezamelijke ziekteverzekering willen ze meer kwaliteit voor minder geld leveren, door ondermeer op een verstandige manier gebruik te maken van technologie. "We hebben niet de bedoeling hier winst op te maken," laten de drie nog weten.

De drie samen hebben een enorme invloed op de Amerikaanse economie. Als zij zich nu samen in de gezondheidszorg storten, zal ook daar hun invloed niet te onderschatten zijn. Vooral bij farmabedrijven en andere gezondheidsverzekeraars leidt dat tot ongerustheid, omdat die drie bedrijven wel eens de spelregels zouden kunnen veranderen.