Anneleen Van Bossuyt beleeft haar vuurdoop op kopstukkendebat in Gent

Vanavond heeft N-VA-lijsttrekker Anneleen Van Bossuyt haar eerste politieke debat met haar politieke tegenstrevers in Gent goed doorstaan. Ze nam deel aan het eerste kopstukkendebat, dat georganiseerd was door middenstandsorganisatie Unizo. Alle deelnemers aan het debat waren dan ook vriendelijk voor ondernemers, maar wat dat nu juist betekent voor de coalitievorming na de gemeenteraadsverkiezingen, blijft nog onduidelijk.

Een ondernemersvriendelijk klimaat: niet toevallig was dat het eerste thema van dit kopstukkendebat in de Arteveldestad. Rudy Coddens (SP.A-Groen) toont zich voorstander van meer participatie door ondernemers. Dat kan volgens hem via een handelskabinet dat in contact moet staan met de burgemeester en de schepen van Middenstand. Anneleen Van Bossuyt (N-VA) ging meteen in de aanval. Ze erkent dat Gent een voorsprong heeft op het  vlak van start-ups, maar volgens haar is dat een "remmende voorsprong", want het welwillen van de ondernemers daalt.

Mathias De Clercq (Open VLD) voelde zich aangesproken als schepen van Ondernemen. "Je hoeft niet in karikaturen te besturen", snoerde hij Van Bossuyt de mond. "We mogen verdomd fier zijn op onze Gentse ondernemers", aldus De Clercq, die erop wijst dat de Gentse ondernemers het beter doen dan het Vlaamse gemiddelde.

Bekvechten over mobiliteit

Mobiliteit  is een heet hangijzer in Gent. De N-VA heeft zich de voorbije maanden fel verzet tegen het circulatieplan. Van Bossuyt vindt het niet goed uitgewerkt, te strak en star en te onvriendelijk voor ondernemers. Dat blijkt volgens haar uit de omzetdaling die de helft van de Gentse  ondernemers boekt. Johan Deckmyn (Vlaams Belang) maakte brandhout van het parkeerbeleid van de stad.

Volgens Rudy Coddens was het circulatieplan meer dan nodig. "Als er geen maatregelen waren genomen, dan stonden we allemaal stil en was er geen bereikbaarheid", aldus Coddens, die de onheilsprofeten ongelijk geeft die hadden gezegd dat Gent onbereikbaar zou zijn. "Bekijk hoeveel mensen er in de stad lopen. Die zijn heus niet met een parachute gedropt." Ook Mathias De Clercq blijft het circulatieplan verdedigen, maar hij wil wel de tarieven voor kortparkeren in de parkeergarages naar beneden.

Bekijk hoeveel mensen er in de stad lopen. Die zijn heus niet met de parachute gedropt

Gents schepen en kandidaat-burgemeester Rudy Coddens

Mieke Van Hecke (CD&V) vindt dat het circulatieplan "grotendeels verworven" is, maar pleitte toch voor enkele aanpassingen. Eerste schepen Elke Decruyenaere (Groen) wil eerst een evaluatie afwachten, voor ze het over aanpassingen wil hebben. Ze haalde wel uit naar de ondermaatse dienstverlening van De Lijn, een bevoegdheid van Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA).

De felste kritiek voor het stadbestuur kwam hier niet vanuit de oppositie, maar vanuit het hoofdzakelijk ondernemersvriendelijke publiek. Anneleen Van Bossuyt deed een oproep om over de partijgrenzen heen te werken aan een betere mobiliteit.

Over bruisende stadsdelen en transparantie

Wie het in Gent over stadsontwikkeling heeft, denkt al vlug aan The Loop, het nieuwe stadsdeel aan Flanders Expo, waar het stadsbestuur zijn plannen voor een nieuw outletcenter heeft laten varen. Van Bossuyt wil dat The Loop uitgroeit tot "een nieuw bruisend stadsdeel", met zowel ondernemingen als wooneenheden.

Dat kan Elke Decruyenaere alleen maar beamen. Ze pleit in dat verband voor het inzetten van een stadsbouwmeester.

Mieke Van Hecke hield een pleidooi voor transparante besluitvorming in moeilijke dossiers, een subtiele verwijzing naar de recente strubbelingen in verband met het dossier van de Ghelamco-arena.

Wie met wie?

Wie gaat met wie in zee na de gemeenteraadsverkiezingen? Rudy Coddens wil alleen maar zeggen dat hij samen met Groen naar de kiezer trekt. Met wie het kartel nadien in zee gaat, wil hij niet kwijt. Ook Anneleen Van Bossuyt wil het oordeel van de kiezer afwachten voor ze hierover meer duidelijkheid geeft. Ze stelt zich feller op dan haar voorgangster Elke Sleurs, maar minder scherp dan Siegfried Bracke.

Het is duidelijk: CD&V en Open VLD zijn de begeerde bruiden. Maar zowel Mieke Van Hecke als Mathias De Clercq laten niet in hun kaarten kijken en houden vol dat het hier gaat over "open verkiezingen". Maar De Clercq herhaalt wel klaar en duidelijk dat hij kandidaat-burgemeester is. "Idem", besloot Rudy Coddens.