Videospeler inladen...

Spaanse Grondwettelijk Hof houdt voet bij stuk: Puigdemont mag niet vanop afstand de eed afleggen

Het Spaanse Grondwettelijk Hof heeft de vraag verworpen van Carles Puigdemont om onvoorwaardelijk aangesteld te kunnen worden als nieuwe minister-president van Catalonië. Dat werd in een spoedzitting beslist. Normaal zou Puigdemont vanmiddag aangesteld worden tijdens een zitting van het parlement, maar die zitting werd uitgesteld.  

Het uitstel kwam er nadat het Grondwettelijk Hof dit weekend geoordeeld had dat Puigdemont zelf aanwezig moest zijn op de zitting van het parlement om de eed te kunnen afleggen als minister-president.

De Catalaanse minister-president had dat aangevochten en gevraagd of hij het parlement mocht toespreken via een videoverbinding uit België, maar dat is dus opnieuw niet goedgekeurd.

Tijdens een spoedzitting werd vanmiddag beslist dat Puigdemont wel degelijk persoonlijk aanwezig moet zijn en dat hij toestemming moet vragen aan het hooggerechtshof om te mogen komen. 

In België?

De afgelopen maanden verbleef Puigdemont in vrijwillige ballingschap in ons land. Op dit moment is het niet duidelijk of hij nog steeds in België is, of terug naar Spanje gegaan is. Puigdemont loopt in Spanje nog altijd het risico opgepakt te worden. 

André Vermeulen staat voor het afgegrendelde Catalaanse parlementsgebouw in Barcelona. De politie is er niet gerust op dat Puigdemont niet alsnog opdaagt. "Elke binnenrijdende auto wordt hier doorzocht."

Videospeler inladen...

Meest gelezen