Video player inladen...

Bo Van Spilbeeck: "Ik voel me zo bevrijd, zo gelukkig"

Bo Van Spilbeeck is gelukkig met haar beslissing voortaan als een vrouw door het leven te gaan en ze hoopt dat de kijkers haar zullen aanvaarden. Dat zegt de journalist van VTM in een gesprek met MNM en Studio Brussel.

Hoorbaar opgelucht: zo klonk Van Spilbeeck vanochtend bij MNM en Studio Brussel, waar ze reageerde op haar beslissing om voortaan als een vrouw door het leven te gaan. "Ik voel me zo bevrijd, zo gelukkig", zei ze op MNM.

"Ik weet dat het een beetje tijd zal vergen. Ik kom al 28 jaar met mijn gezicht op tv als man. Vanaf vandaag is dat als vrouw. De kijkers zullen daaraan moeten wennen. Ik hoop, ik ben ervan overtuigd dat ze mij binnenkort even ernstig en geloofwaardig zullen vinden in mijn nieuwe gedaante."

Caitlyn Jenner

Van Spilbeeck wou eigenlijk al 15 jaar geleden als transvrouw uit de kast komen, maar achtte de tijd toen niet rijp. De beslissing van Caitlyn Jenner in 2015 om vrouw te worden, maakte veel indruk op haar. "Dat zij op 65-jarige leeftijd nog die keuze maakte, was voor mij het moment waarop ik besefte dat het ook voor mij nog kon."

"Ik ben hulp gaan zoeken. Via Petra De Sutter, nog een transgender en een rolmodel in Vlaanderen, ben ik bij het Gendercentrum in Gent terecht­gekomen. Een half jaar geleden ben ik in transitie gegaan. Sinds twee maanden neem ik hormonen en er staan een pak operaties op mij te wachten."

Logopedie

"Volgende maand staat een eerste gezichtsoperatie gepland om mijn gezicht vrouwelijker te maken. Operaties helpen dan weer niet om mijn stem hoger te laten klinken, dat is puur training. Daarvoor ga ik naar de logopedist."

"Tussen dit en een jaar volgt de rest, dan is het de definitieve final cut met een borstvergroting en alles erop en eraan. Ik kijk ernaar uit want ik wil dit al zo lang. Ik ben er helemaal niet bang voor."

Vrouw en kinderen

De hoofdredactie van haar werkgever VTM NIEUWS reageerde positief op haar beslissing, zei Van Spilbeeck op Studio Brussel. "Ik kreeg meteen de garantie dat ik mocht blijven doen wat ik doe."

Voor haar vrouw en haar kinderen was haar besluit niet zo evident. "Mijn vrouw wist al van voor ons huwelijk van mijn gevoelens, maar pas recent kwam ze te weten dat ik all the way wou gaan."

"Eigenlijk wilden we allemaal hetzelfde: een hecht gezin en een warm nest blijven. Dus hebben we gezegd: we hebben geen andere keuze dan er een succes van te maken. Ik krijg enorm veel steun van mijn vrouw van wie ik nog altijd even hard hou en van mijn kinderen en hun partners."

Meest gelezen