Nicolas Lambert

Brussels Parlement gaat aan koning Filip vragen om koninklijk domein gedeeltelijk open te stellen

De Brusselse parlementsvoorzitter Charles Picqué (PS) zal bij koning Filip (of toch de entourage) aftoetsen of er een mogelijkheid is om een deel van het koninklijk domein in Laken open te stellen voor het publiek. Picqué zal dat doen op vraag van de commissie Leefmilieu in het Brussels parlement.

De vraag om het koninklijk domein gedeeltelijk open te stellen is al jaren oud. Onder meer Sven Gatz (Open VLD) heeft er als jonge politicus nog actie voor gevoerd. Vorig jaar was er ook nog een actie vanuit SP.A. Op dit moment circuleren er in het parlement twee resoluties om het domein open te laten stellen: eentje van Ecolo-Groen en eentje van N-VA.

Deze laatste twee resoluties werden vandaag besproken in de commissie Leefmilieu van het Brussels Parlement. Verschillende partijen staan positief tegenover het idee, daarom vraagt de commissie Leefmilieu aan parlementsvoorzitter Picqué om de kwestie af te toetsen bij het paleis.

"We hebben vanuit Ecolo-Groen echt ons best gedaan om de meerderheid te overtuigen dit idee van de oppositie niet zomaar weg te gooien", aldus Brussels Parlementslid Annemie Maes (Groen). "We zijn er trots op dat we erin geslaagd zijn een breed draagvlak te creëren."

Volgens Picqué zelf is het echter nog te vroeg om hierover te communiceren. "We gaan bekijken hoe we dit het beste aanpakken," klinkt het op z'n kabinet.

"Overleg werkt altijd beter dan confrontatie", zegt CD&V-fractieleider Paul Delva dan weer op Twitter. Hij verwijst hiermee naar een N-VA-wetsvoorstel in het federaal parlement dat de koning wil dwingen om een deel van het domein in Laken open te stellen. Delva had ook liever eerst overlegd met het paleis, voordat de zaak op de agenda was verschenen.

Cieltje Van Achter, Brussels Parlementslid voor N-VA, reageert tevreden: