De Chileense president Michelle Bachelet en Kristine McDivitt Tompkins.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Chili gaat vijf natuurparken openen met grond geschonken door Amerikaanse onderneemster

Chili gaat 5 nieuwe natuurparken openen en 3 bestaande parken uitbreiden. Een deel van het land dat daarvoor gebruikt wordt, is een gift van Kristine McDivitt Tompkins. Dat is de vrouw van Doug Tompkins, oprichter van het kledingmerk The North Face. De gift is waarschijnlijk de grootste gift van grond van een privépersoon aan een land.

Kristine McDivitt Tompkins en haar overleden echtgenoot Doug hebben jarenlang grote hoeveelheden land gekocht in Chili en Argentinië. Daar was niet iedereen blij mee op dat moment. Er gingen geruchten dat ze het land wilden stelen. Doug en Kristine hebben toen beloofd dat ze het land later zouden teruggeven voor natuurparken.

En dat heeft Kristine McDivitt Tompkins, de vroegere CEO van het kledingbedrijf Patagonia, nu gedaan. Doug Tompkins, een van de oprichters van kledingmerken The North Face en Esprit, is in 2015 omgekomen bij een kajakongeval in Chili.

De 5 nieuwe parken zullen deel uitmaken van een nieuwe route van 17 natuurparken. Michelle Bachelet, de aftredende president die het akkoord met Tompkins ondertekend heeft, heeft ook eerder al inspanningen geleverd voor de bescherming van de Chileense natuur.

Meest gelezen