Video player inladen ...

Roland Duchâtelet over Eurostadion: "Businessplan was niet realistisch"

Ondernemer Roland Duchâtelet, ooit voorzitter van voetbalclubs Sint-Truiden en Standard, en vandaag nog eigenaar van enkele buitenlandse voetbalclubs, is niet verwonderd dat het over en out is voor het nieuwe nationale voetbalstadion, het Eurostadion, op parking C in Grimbergen. In "De Afspraak" zei Duchâtelet dat hij ooit een totaal onrealistisch businessplan voor het stadion in handen kreeg. 

"Het was te verwachten", antwoordde Roland Duchâtelet laconiek toen "De Afspraak"-anker Bart Schols hem een verklaring vroeg voor het debacle van het voetbalstadion.  "Toen ik nog voorzitter was van Standard, zat ik eens op een vergadering met allemaal voetbalbonzen, en daar kreeg ik een bizar document in handen. Het bleek een marktstudie voor het nieuwe nationaal stadion." 

Het stadion zelf zou blijkens de studie 3- à 400 miljoen euro kosten. "Met alle kosten voor mobiliteit en dergelijke erbij", zegt Duchâtelet, "kwamen ze in die studie aan een kostprijs van 600 miljoen.  Toen ik keek naar de verwachte inkomsten, stond daar een bedrag van 198 miljoen per jaar."

Duchâtelet, die wist dat voetbalclub Anderlecht in het nieuwe stadion ging spelen, ging na wat de recurrente inkomsten van Anderlecht waren: "Dat bleek amper 10 procent van de geraamde inkomsten van het nieuwe stadion. Toen wist ik al dat het project niet realistisch was."