Gevangenisstraf voor dakloze die uitgeroepen werd tot held na aanslag in Manchester

De dakloze Chris Parker uit Manchester is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4 jaar en 3 maanden. De man werd beschouwd als een held na de aanslag in Manchester vorig jaar, toen hij slachtoffers hielp. Later bleek dat hij twee slachtoffers bestolen had.

Chris Parker werd bekend op 22 mei vorig jaar. Toen blies een zelfmoordterrorist zich op in de foyer van de Manchester Arena. Er vielen 22 doden, waaronder 7 kinderen. Ze waren naar het optreden van de Amerikaanse zangeres Ariana Grande komen kijken. 

Crowdfunding

De dakloze Parker bracht de nacht door in het station naast de concertzaal en kwam meteen na de ontploffing ter plaatse. Daar verklaarde hij aan journalisten dat hij een zwaargewond meisje geholpen had en dat een vrouw in zijn armen gestorven was.

De man kreeg meteen veel sympathie van het Britse volk. Er werd een crowdfundingcampagne op poten gezet, die bijna 60.000 euro opbracht. Daarmee zou Parker onderdak kunnen krijgen.

"Beperkte hulp"

Toen bleek uit bewakingsbeelden dat Parker de slachtoffers van de aanslag niet alleen had geholpen, maar ook bestolen. Hij heeft toegegeven dat hij een portefeuille van een vrouw en een gsm van een 14-jarig meisje gestolen heeft. De twee slachtoffers waren zwaargewond. Later heeft de man nog zijn eten betaald met een kaart uit de portefeuille.

Vandaag is de 33-jarige Parker veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4 jaar en 3 maanden. Hij heeft die bewuste avond ook wel "beperkte" hulp geboden, maar niet genoeg, volgens de rechter. Die zei hem: "Je was niet de held die je beweerde te zijn, je was gewoon een dief."

Meest gelezen