Video player inladen ...

Glitteroutfits, pronostieken en stress: zo ging het eraan toe op de rode loper van de MIA's

Vanavond worden in Paleis 12 in Brussel de MIA's uitgereikt. Voor de 11e keer al blaast muzikaal Vlaanderen verzamelen voor de uitreiking van de belangrijkste muziekprijzen. Wij polsten op de rode loper naar de verwachtingen en het stressniveau van de genomineerden.

Oscar and the Wolf: "Vereerd, maar ik verwacht niet veel"

Dé man die vanavond als topfavoriet aan de meet komt, is Max Colombie van Oscar and the Wolf. Met 6 nominaties zou hij wel eens de grote winnaar van de avond kunnen worden. Colombie is op de rode loper zijn excentrieke zelf, in een ensemble bezet met Swarowski-kristallen, in combinatie met een zwarte jas en beige schoenen. "Ik ben er nog niet uit wat ik op het podium ga aandoen", klinkt het.

"Ik weet dat de verwachtingen voor mij hoog zijn vanavond, maar zelf probeer ik niet te veel te verwachten, dat is altijd het beste. Ik wil vooral dat mijn show straks goed verloopt, want voor livetelevisie ben ik áltijd zenuwachtig, dat is iets heel anders dan de grote festivals", aldus Colombie. In de categorie Pop staat hij tegenover zijn goede vrienden van Bazart. "Het is mij al gelijk wie er daar wint. Als het Mathieu en co zijn, even goed, dan blijft het in de familie. Ik gun het hen."

Video player inladen ...

Coely: "So ready for the show!"

Naast Max Colombie zijn er ook veel ogen gericht op Coely. Met vier nominaties is de Antwerpse hiphopster een grote kanshebber op een MIA. In het verleden was ze al drie keer genomineerd, maar ze viel nog nooit in de prijzen. Op de rode loper oogt Coely enthousiast, in een opvallend leren broekpak. "Voor vanavond heb ik drie verschillende outfits", zegt ze enthousiast.

Als kanshebber in de nieuwe categorie urban is ze blij dat het genre zo wat meer op de voorgrond komt. "Ik hoop toch met één beeldje naar huis te gaan liefst voor artwork, omdat dat een groepsprijs zou zijn. Maar ik heb vooral zin in mijn show straks. Ik ben er ZO klaar voor."

Video player inladen ...

Bazart: "Blij dat we ons ding kunnen blijven doen"

Met 5 prijzen kroonde Bazart zich tot hét prijsbeest van de MIA's van vorig jaar. "Die awards zijn min of meer eerlijk verdeeld geraakt onder de groepsleden, laat ons zeggen", aldus Mathieu Terryn. "Al zijn ze bij het transport vorig jaar helaas wel wat beschadigd geraakt."

Vanavond zijn ze 3 keer genomineerd. "En daar zijn we blij om, wat er ook komt: het is mooi meegenomen", aldus Simon Nuytten. "Na vorig jaar zou het fijn zijn om ook dit jaar in de prijzen te vallen, maar we zien wel." En wat denken zij over de categorie Pop: gaat de prijs naar hen, of Max Colombie? "Zolang het maar in de familie blijft." Is er nog sprake van stress? "Toch een licht Disneylandgevoel: excited en tegelijk een beetje gespannen."

Video player inladen ...

Tamino: "Een MIA zou écht zot zijn"

In het geval van Tamino is de term "blitzcarrière" op zijn plaats. Vorig jaar had quasi niemand van hem gehoord. Maar nadat hij door de luisteraars van Studio Brussel tot De Nieuwe Lichting 2017 werd verkozen, raakte zijn carrière in een stroomversnelling. Vanavond staat hij voor het eerst op de rode loper van de MIA's, met twee nominaties, in de categorieën doorbraak en solo man. Het moet gezegd: Tamino oogt bijzonder kalm.

"Hier zijn enorm veel mensen in de weer achter de schermen. Maar ik ben wel relaxed. De concurrentie is sterk, dus als ik vanavond met een trofee naar huis ga, dan is dat écht zot", zegt hij, strak in een zwart pak. "Het voorbije jaar is een langgerekte, surreële droom waar ik met veel dankbaarheid op terugkijk."

Video player inladen ...

Uitreikers Adil en Bilall: "Hoog tijd dat urbanmuziek erkenning krijgt"

Regisseurs Adil El Arbi en Bilall Fallah verschijnen op de rode loper in ware "Patser"-stijl. Zij reiken vanavond de trofee uit in de gloednieuwe categorie Urban, een genre dat hen na aan het hart ligt."Hoog tijd dat er hiervoor een prijs wordt uitgereikt, want het is wereldwijd niet voor niets de grootste muziekscène", zegt het duo. "Dit is nog maar het begin: hopelijk komen er op termijn verschillende prijzen binnen het genre."

Wie hun favorieten zijn, willen ze niet kwijt, wel dat ze véél zin hebben in een leuke avond, na een lange periode van opnames en montage. Voor Fallah is het zijn eerste keer op de MIA's. "Het ziet er hier allemaal héél Hollywoodiaans uit: love it!"

Video player inladen ...