Video player inladen ...

Grootste economische groei in Europa in tien jaar

De economische activiteit in de eurozone is vorig jaar met 2,5 procent gegroeid. Sinds 2007, net vóór de financieel-economische crisis, is de groei nooit zo groot geweest. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat, het Europees bureau voor de statistiek.

"Eerst heeft de uitvoer de economische motor op gang getrokken", zegt Peter Vanden Houte, hoofdeconoom bij bankverzekeraar ING. "Maar in 2017 zijn de bedrijfsinvesteringen sterk gestegen: bedrijven komen productiecapaciteit te kort, en zijn verplicht om te investeren om meer te kunnen produceren. En het soepele geldbeleid van de Europese centrale bank, die de rente laag houdt, heeft daarbij natuurlijk geholpen."

De economische groei in de zone van landen die de euro gebruiken, is in tien jaar nooit hoger geweest. En de financieel-economische crisis is nu helemaal verteerd. In Europa kwam de groei zelfs iets hoger uit dan in de Verenigde Staten. Daar nam de economische activiteit vorig jaar toe met 2,3 procent.

Groei houdt aan

Ook dit jaar blijven de economische vooruitzichten goed. "Een aantal conjunctuurbarometers blijven op een hoog peil", legt Peter Vanden Houte uit, "en door de sterke terugval van de werkloosheid neemt ook het consumentenvertrouwen flink toe. Dat kan zorgen voor meer consumptie om de groei te ondersteunen, waardoor we opnieuw boven 2 procent zullen uitkomen."

In ons land is de economische activiteit vorig jaar met 1,7 procent gestegen, minder dan gemiddeld dus in Europa. "Dat lijkt ietwat ontgoocheld, maar België heeft na de crisis een minder diepe recessie gekend", weet Peter Vanden Houte. "De Belgische economie is nu al zo'n 8 procent groter dan vóór de crisis,  terwijl de economie van de eurozone in zijn geheel  ongeveer 6 procent groter is dan vóór 2008.  In dat opzicht zijn de sterkere groeicijfers in andere landen eigenlijk een inhaalbeweging."